Skip to main content

Αποστάσεις Γαβρόγλου από τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου - Ζουράρι

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω δηλώσεις που εγώ τουλάχιστον δεν θα τις έκανα, αλλά που είμαι σίγουρος ότι γίνονται με βάση κάποιο σκεπτικό, είπε ο υπουργός.

Αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, αλλά και από τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι για τα νησιά πήρε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον Real FM.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι αναφορές αυτές είναι ένα είδος πολιτικής «ίωσης» που χτύπησε τις τελευταίες μέρες τα στελέχη της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τόσο κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο, ο υπουργός Παιδείας απάντησε: Τα μόνα πράγματα στα οποία έχω μια σχετική εγκυρότητα είναι τα εκπαιδευτικά θέματα. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω δηλώσεις που εγώ τουλάχιστον δεν θα τις έκανα, αλλά που είμαι σίγουρος ότι γίνονται με βάση κάποιο σκεπτικό.

Για τις σχέσεις με την Εκκλησία και το μάθημα των Θρησκευτικών

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου με την Εκκλησία, αλλά και ειδικότερα για το θέμα με το μάθημα των Θρησκευτικών, ο υπουργός Παιδείας είπε πως είχε δύο πολύ δημιουργικές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Μείναμε ως προς το μάθημα των Θρησκευτικών σε αυτά που είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργού» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια ομάδα που έχει συγκροτήσει η Εκκλησία ώστε να κάνει τα σχόλιά της για το πρόγραμμα σπουδών. Όπως ανέφερε, η ηγεσία του υπουργείου περιμένει τα σχόλια αυτά στο τέλος του χρόνου για να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Ερωτηθείς αν η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει υποχωρήσει στο θέμα αυτό, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε πως ο κ. Φίλης έχει θίξει διαφορά ζητήματα που αφορούν γενικότερα τα ζητήματα Κράτους - Εκκλησίας γενικότερα και επισήμανε πως αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι στενά είναι το θέμα των Θρησκευτικών και η όποια εμπλοκή της Εκκλησίας σε αυτό.

Ο καθενας έχει έναν τρόπο, κάποιες γνωσεις και κάποιες προτεραιότητες ως προς διάφορα άλλου είδους ζητήματα, συνέχισε ο υπουργός, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει υποτιμηθεί, απλώς δεν είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της ηγεσίας του υπουργείου.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη πως υπάρχει Επιτροπή σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, την οποία θα συγκαλέσει μέχρι τον Μάρτιο, αφού γίνει προσκετική προεταιμασια για τα θέματα που είναι να συζητητηθούν, ενώ συνεχίζει το έργο της και η επιτροπή για την εκκλησιαστική περιουσία, υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Σε ερώτημα αν αυτή η ενεργοποίηση της επιτροπής είναι προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας και ειδικότερα αν, για παράδειγμα, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερωμένοι, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε πως αυτό δεν είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Στόχος η εισαγωγή στα πανεπιστήμια με το εθνικό απολυτήριο

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιαζόμενο νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός επανέλαβε πως το σχέδιο του υπουργείου βασίζεται στο τετράπτυχο: αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων λυκειου, εθνικό απολυτήριο, κατάργηση Πανελλαδικών και εισαγωγή με το εθνικό απολυτήριο στα πανεπιστήμια. Επισήμανε πάντως πως για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού χρειάζονται ευρείες συναινέσεις.