Skip to main content

Αποσύρονται οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο ότι θα υπογράψει τη διαταγή για να ξεκινήσει η επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Την απόσυρσή των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα υπογράψει τη διαταγή για να ξεκινήσει η επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, προειδοποιώντας παράλληλα πως οι χώρες που προσφέρουν βοήθεια στο Ιράν θα υποστούν επίσης κυρώσεις.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ και η Αλ Κάιντα και πως η Ουάσιγκτον έχει αποδείξεις ότι η Τεχεράνη εξακολουθεί να προμηθεύεται και να παράγει ουράνιο, προκειμένου να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

«Για πολλά χρόνια, το Ιράν φυλακίζει και βασανίζει Αμερικανούς πολίτες, ενώ αναπτύσσει στρατιωτική δραστηριότητα τόσο στη Συρία, όσο και στην Υεμένη. Οι ΗΠΑ δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατάσταση στην περιοχή και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω πλέον για τους Αμερικανούς πολίτες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η συμφωνία είναι απαράδεκτη. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, όλοι ξέρουμε που θα καταλήξουμε. Η Αμερική δεν θα είναι όμηρος της καταστροφικής αυτής συμφωνίας. Η σημερινή δράση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Όχι πια κενές απειλές από της ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Οι πρώτες αντιδράσεις από Τεχεράνη

Άμεση ήταν η απάντηση από τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, ο οποίος ανακοίνωσε την παραμονή της Τεχαράνης στην πυρηνική συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ως «ψυχολογικό πόλεμο».

Παράλληλα έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής συμφωνίας, ενώ δήλωσε πως θα ξεκινήσει συνομιλίες με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων.