Skip to main content

Αποσυμφόρηση των νησιών ζήτησαν οι πέντε δήμαρχοι του Αιγαίου

Οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου έκαναν λόγο για κατάσταση «σε οριακό σημείο», προειδοποιώντας για τους κινδύνους

Την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες ζήτησαν εκ νέου οι δήμαρχοι Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κω και Λέρου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, στην Αθήνα.

Οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου έκαναν λόγο για κατάσταση «σε οριακό σημείο», προειδοποιώντας για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στις τοπικές τους οικονομίες, ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Ζήτησαν επίσης τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά τους και αναλογική κατανομή τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό.

Επιπλέον ζήτησαν τη διαμόρφωση «ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στάθηκε από την πλευρά του στην ανάγκη να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως οι δήμοι έκαναν το καθήκον τους σηκώνοντας στις πλάτες τους το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης.