Skip to main content

«Απόρθητο φρούριο» το νέο κέντρο χρηματικού της ΤτΕ στη Θεσσαλονίκη

Ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας, που ανταποκρίνονται στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το καθιστούν «απόρθητο φρούριο», διαθέτει το κτήριο φύλαξης, επεξεργασίας και διακίνησης χρηματικο
Ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας, που ανταποκρίνονται στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το καθιστούν «απόρθητο φρούριο» έναντι πιθανής επιβουλής, διαθέτει το νέο κτήριο φύλαξης, επεξεργασίας και διακίνησης χρηματικού που απέκτησε η Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το καινούριο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) το οποίο εγκαινιάζεται και επισήμως σήμερα το απόγευμα από τον Διοικητή της κεντρικής μας τράπεζας, κ. Γ. Προβόπουλο, σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Η παραγωγική δυναμικότητα του κέντρου όσον αφορά στην επεξεργασία χρηματικού, όπως αποκάλυψε προχθές το βράδυ η υποδιοικητής της ΤτΕ κ.Μ. Λουρή, ανέρχεται σε περίπου 200.000 χρηματοδέματα ετησίως και αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο του 30% της συνολικής παραγωγής του δικτύου της ΤτΕ.

«Ο χώρος ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το Σεπτέμβριο του 2009 και από το Νοέμβριο είναι σε πλήρη λειτουργία», σημείωσε η υποδιοικητής σε εκδήλωση σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παρουσίαση λευκώματος για το νέο απόκτημα της ΤτΕ, τονίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή δόθηκε στο κέντρο ένας υπερτοπικός χαρακτήρας». Κατά την κ. Λουρή σκοπός της ΤτΕ ήταν να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα που θα εδραιώσει τη Θεσσαλονίκη ως το σημαντικότερο κέντρο διακίνησης χρηματικού όχι μόνο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην ευρύτερη ζώνη της Βαλκανικής.

«Το κέντρο έχει την ευθύνη του ανεφοδιασμού σε τραπεζογραμμάτια και κέρματα του δικτύου των υποκαταστημάτων της ΤτΕ στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και των πιστωτικών ιδρυμάτων και των υπηρεσιών του δημοσίου», εξήγησε η ίδια και διευκρίνισε πως εκτός από τη φύλαξη χρηματικού στις νέες εγκαταστάσεις θα γίνονται, επίσης, και άλλες λειτουργίες, όπως η καταμέτρηση και ο έλεγχος γνησιότητας των τραπεζογραμματίων.

Για την επιλογή του χώρου, στα ανατολικά της πόλης, στο δήμο Πυλαίας, καθοριστικό ρόλο -πέραν της ανάγκης αποσυμφόρησης του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου για σχεδόν 75 χρόνια λειτουργούσε το εμβληματικό κτήριο της ΤτΕ, επί της Τσιμισκή με Ι. Δραγούμη γωνία, διαδραμάτισε και η κυκλοφοριακή εξυπηρέτηση που παρέχει η περιοχή, δεδομένου ότι γειτνιάζει με το αεροδρόμιο, ενώ έχει εύκολη πρόσβαση και προς την εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης.

«Για λόγους διευκόλυνσης των τραπεζών και των εταιρειών διακίνησης χρηματικού, αλλά και για την ασφαλή παράδοση και την παραλαβή των τραπεζογραμματίων, κρίθηκε αναγκαίο το συγκρότημα να εγκατασταθεί εκτός του πολυσύχναστου κέντρου της πόλης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λουρή. Αναλύοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κέντρου, τόνισε ότι το κτήριο τοποθετήθηκε στο υψηλότερο σημείο του οικοπέδου, με πρόσωπο στο Θερμαϊκό, ενώ τρεις χαμηλοί και παράλληλοι ανεξάρτητοι όγκοι συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός κεντρικού διαδρόμου και μια υπερκατασκευή ενοποιεί το σύνολο. Εντός του συγκροτήματος υπάρχουν θωρακισμένοι χώροι φύλαξης του χρηματικού, αίθουσα επεξεργασίας του, ασφαλείς χώροι συναλλαγών, γραφεία, αλλά και φυλασσόμενοι χώροι στάθμευσης των θωρακισμένων οχημάτων χρηματαποστολών και οχημάτων συνοδείας, καθώς και υπερσύγχρονα συστήματα επεξεργασίας χρηματικού, με δυνατότητα καταμέτρησης, διαλογής, πιστοποίησης της αυθεντικότητας των τραπεζογραμματίων και συσκευασίας τους σε χρηματοδέματα. Παράλληλα, η εγκατάσταση του συστήματος συμπίεσης και on – line καταστροφής των κατεστραμμένων τραπεζογραμματίων μειώνει δραστικά τόσο τον όγκο, όσο και το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία του χρηματικού. «Τα μηχανικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα είναι ό,τι πιο σύγχρονο από άποψη τεχνολογίας και καλύπτουν, όσον αφορά στην ασφάλεια, την άνεση και την εργονομία, όλο το φάσμα της υποστήριξης των λειτουργιών», σημείωσε η κ. Λουρή και κατέληξε ότι «επίσης έχουν εγκατασταθεί τα πλέον αποτελεσματικά συστήματα για τη φρούρηση, την ελεγχόμενη πρόσβαση, την ανίχνευση κι επιτήρηση που απαιτούνται και τα οποία ανταποκρίνονται στα πρότυπα ασφαλείας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Σημειώνεται ότι την ιδέα για τη δημιουργία του κέντρου χρηματικού στη Θεσσαλονίκη (αλλά και στην Αθήνα, το οποίο, μάλιστα, ολοκληρώθηκε το 2005, στο Χαλάνδρι) συνελήφθη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τον τότε Διοικητή της ΤτΕ κ. Λ. Παπαδήμο. Το 2000 ανατέθηκε η μελέτη η οποία παραδόθηκε μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης το 2006 και το Σεπτέμβριο του 2007 ξεκίνησε η κατασκευή του, η οποία τελείωσε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2009, εντός του χρονοδιαγράμματος.