Skip to main content

Απόρρητα έγγραφα προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν

Το όργανα της ΕΕ προετοιμάζονται ήδη να κάνουν για πρώτη φορά χρήση των όρων «έκτακτης ανάγκης», περιστέλλοντας τα ταξίδια άνευ διαβατηρίων.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποβάλουν την Ελλάδα από την ζώνη Σένγκεν για τουλάχιστον δύο χρόνια, εξαιτίας της «αναποτελεσματικότητας» της χώρας να προστατέψει τα σύνορά τηςαπέναντι στα προσφυγικά κύματα, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press. 

Παρά την τρίμηνη διορία δόθηκε την Παρασκευή στην Ελλάδα, τα έγγραφα που επικαλείται το AP υποδεικνύουν ότι τα αρμόδια όργανα της Ένωσης προετοιμάζονται ήδη να κάνουν για πρώτη φορά χρήση των όρων «έκτακτης ανάγκης», περιστέλλοντας τα ταξίδια άνευ διαβατηρίου προς μία ή και περισσότερες χώρες.

Η πηγή που επικοινώνησε με το πρακτορείο ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της, καθότι τα επίμαχα έγγραφα είναι «άκρως απόρρητα». Για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε τον προηγούμενο μήνα σε σύνοψη που χρησιμοποιήθηκε για τη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ ότι το να ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων «είναι ο μόνος τρόπος» για να μπορέσει η ΕΕ να επεκτείνει το διάστημα εφαρμογής των συνοριακών ελέγχων. Ο αξιωματούχος είπε ότι συμφωνήθηκε από τους υπουργούς να εφαρμοστεί το Άρθρο 26.

«Με την μεταναστευτική πίεση να μη μειώνεται και τον χρόνο να τελειώνει, οι υπουργοί μας συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε μετά το χρονικό όριο στη διάρκεια του οποίου αυτοί οι συνοριακοί έλεγχοι θα μπορέσουν να συνεχίζονται, είναι η υιοθέτηση της πρότασης του Συμβουλίου για το Άρθρο 26» της Συνθήκης Σένγκεν, σημειώνεται σε email αξιωματούχου, το οποίο επικαλείται η ΕΕ. Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε επίσημα την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της εντός τριμήνου. Σε αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για επέκταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν έως και για δύο χρόνια -και επί της ουσίας προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν.