Skip to main content

Απορριπτικός ο εισαγγελέας του ΑΠ για την αναίρεση Παπαγεωργόπουλου

Ο αντεισαγγελέας του Άρειου Πάγου Χ. Βουρλιώτης υποστηρίζει ότι ορθώς καταδικάστηκε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Την απόρριψη όλων των προβαλλόμενων λόγων αναίρεσης, στην υπόθεση υπεξαίρεσης του δήμου Θεσσαλονίκης, εισηγήθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας προς τον Άρειο Πάγο. Έκρινε ότι ορθώς αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για την ενοχή των κατηγορουμένων, καταδικάζοντας τους πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, γ.γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια και τον υπάλληλο του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Στην εισήγηση του, ο αντεισαγγελέας του Άρειου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ανέφερε ότι το δευτεροβάθμιο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκη που εκδίκασε την υπόθεση ανέπτυξε «πλήρεις και επαρκείς αιτιολογίες, με νομολογιακή κάλυψη για όλους τους λόγους αναίρεσης» που επικαλείται ο Βασίλης Παπαπαγεωργόπουλος και οι λοιποί κατηγορούμενοι.

Ο εισαγγελέας επισήμανε ότι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης κρίθηκε ένοχος για «απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση, δια παραλείψεως» επειδή «ενώ όφειλε να διαπιστώσει και να σταματήσει την απόληψη των χρημάτων από τον βασικό κατηγορούμενο Παναγιώτη Σαξώνη, δεν το έπραξε». Ο Β. Παπαγεωργόπουλου έχει καταδικαστεί με 12ετή κάθειρξη για  συνέργεια στην υπεξαίρεση και αποφυλακίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι.

Στην αίτηση αναίρεσης που έχουν υποβάλει οι δικηγόροι του, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

-Στην καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου υπάρχει έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας διότι για τη στοιχειοθέτηση της απλής συνέργειας απαιτείται να υπάρχει πρόθεση και, κατά διαφορετικό τρόπο από εκείνο της άμεσης συνέργειας, παροχή οποιασδήποτε συνδρομής στον αυτουργό πριν την τέλεση ή κατά την τέλεση της κύριας πράξης.

-Ο δόλος του απλού συνεργού περιλαμβάνει γνώση της τέλεσης από τον αυτουργό, ορισμένης αξιόποινης πράξης, αφ' ετέρου περιλαμβάνει τη θέληση του να συμβάλλει με τη συνδρομή του στην πραγματοποίηση της.