Skip to main content

Αποπομπή Φίλη ζητά το δημοτικό συμβούλιο Δ. Νεάπολης - Συκεών

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Νεάπολης - Συκεών με το ψήφισμά του ζητά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση.

Ως «ανιστόρητες, εθνικά επικίνδυνες και προκλητικές» καταγγέλλονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών οι απόψεις που εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Nίκος Φίλης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με το ψήφισμά του ζητά ταυτόχρονα από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση.

Στην καταγγελία αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε με την έγκριση και έκδοση ψηφίσματος, το οποίο πρότειναν οι τέσσερις ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής (Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης, Σύλλογος Ποντίων Πεύκων Θεσσαλονίκης «Παρχάρ», Ποντιακή Εστία Νεάπολης). Αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του οργάνου, στην οποία παραβρέθηκαν και συμμετείχαν και εκπρόσωποι των τεσσάρων συλλόγων, ενώ καταψηφίστηκε από τους συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Αυ.Ρ.Α. και ΛΑ.ΣΥ., με τη δεύτερη, ωστόσο, να καταδικάζει τις δηλώσεις του υπουργού.

«Ο κ. Νίκος Φίλης, σε ανύποπτο χρόνο και παντελώς άκαιρα επανέφερε στην επικαιρότητα ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα με τις ανιστόρητες και πολιτικά ελεγχόμενες δηλώσεις του, όπως είναι η Γενοκτονία των Ποντίων. Με τον πλέον προκλητικό τρόπο, ξεχνώντας ότι είναι υπουργός, και μάλιστα Παιδείας, επανέλαβε τις ανιστόρητες απόψεις του που αμφισβητούν το ιστορικά, επιστημονικά και πολιτικά τεκμηριωμένο γεγονός της Γενοκτονίας», αναφέρεται στο ψήφισμα, τονίζοντας ότι «κάποιοι υπουργοί ή δεν έχουν διαισθανθεί την κρισιμότητα των καιρών, ή δεν έχουν αντιληφθεί το αντικείμενο που έχουν αναλάβει να υπηρετήσουν, ή βρίσκονται στη ρότα μιας άλλης και κατά περίσταση αποστολής».

Όπως υπογραμμίζεται, «ο κ.Φίλης όφειλε να γνωρίζει ότι ως μέλος μιας κυβέρνησης και ως υπουργός η κάθε ‘‘αιρετική’’ δημόσια δήλωση και τοποθέτησή του παράγει πολιτικά και εθνικά αποτελέσματα που υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα» και πως «όφειλε να γνωρίζει ότι η επιστημονικίζουσα άποψή του προσβάλλει τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της θηριωδίας της εποχής, προσβάλλει και απαξιώνει τους αγώνες για την ιστορική δικαίωση των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, ακυρώνει τους αγώνες της σύγχρονης συντεταγμένης ελληνικής Πολιτείας για τη διεθνή αναγνώρισή της».