Skip to main content

Απόπειρα ξεπουλήματος της Δωδώνη «βλέπουν» οι κτηνοτρόφοι

Αγανάκτηση από τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου για τη νέα τιμολογιακή πολιτική που προτείνει η διοίκηση της Δωδώνη για την αγορά της πρώτης ύλης, καθώς «διαβλέπουν» από πίσω της απόπειρα «παράδοσης» της
Απόπειρα «παράδοσης» της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου στα χέρια ιδιωτών «βλέπουν» οι κτηνοτρόφοι – συνεργάτες της Δωδώνη ΑΕ, «πίσω» από την πρόταση της διοίκησης, αναφορικά με τη διαμόρφωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της εταιρίας για το γάλα.

Σύμφωνα με την πρόταση – πρόκληση για τους παραγωγούς- που φέρεται να διατυπώθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο της Δωδώνη, κ. Ελ. Κοντό, η γαλακτοβιομηχανία επιδιώκει να εφαρμόσει μεικτή τιμολογιακή πολιτική, αγοράζοντας ποσοστό 70% της αναγκαίας πρώτης ύλης, από τους παραγωγούς, με τιμή 42 λεπτά το λίτρο και το υπόλοιπο 30% να το αποκτά με 35 λεπτά το λίτρο.

Από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τυγχάνουν να είναι και μικρομέτοχοι της Δωδώνη, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνουν, θα πλήξει ακόμη περισσότερο το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων νομού Ιωαννίνων, Μ. Τζίμας, δεν δίστασε να εκφράσει την άποψη ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι άλλοι μέτοχοι (και κυρίως η ΑΤΕ, που κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο), το πρόβλημα είναι, κατά την εκτίμησή του, πως διαφαίνεται μια προσπάθεια για ξεπούλημα της συνεταιριστικής επιχείρησης.
 
Καθόσον, μάλιστα, η πρόταση αυτή, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τζίμας, δεν κατατέθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της Δωδώνη, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι επιλέχθηκε αυτή η μεθόδευση, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των έντονων αντιδράσεων εκ μέρους των μικρομετόχων και προκειμένου να υλοποιηθούν πιο εύκολα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

Μέχρι και το 2009, πάντως, η Δωδώνη φρόντιζε να κρατά ικανοποιημένο τον κτηνοτρόφο – συνεργάτη της, καθώς οι μέσες τιμές που πρόσφερε για το αγελαδινό γάλα ήταν κατά περίπου 20% υψηλότερες, σε σχέση με την πολιτική των άλλων γαλακτοβιομηχανιών της χώρας. Διαφορά της τάξεως του 12% είχαν και οι τιμές στο πρόβειο γάλα. Συγκεκριμένα για το τελευταίο κατά μέσο όρο η τιμή διαμορφώθηκε στα 95 λεπτά το κιλό, στη διάρκεια του 2009, ενώ για το αγελαδινό στα 38 λεπτά το κιλό.

Κινητοποιήσεις

Οι μειωμένες τιμές στο γάλα που έχουν προαναγγείλει οι βιομηχανίες, εν τω μεταξύ, έχουν ξεσηκώσει γενικά τον κτηνοτροφικό πληθυσμό της χώρας, με τους παραγωγούς να προετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πιο πιθανή ημερομηνία της κινητοποίησης προβάλλει η 21η Ιουνίου, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο κ. Δ. Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. Μεταξύ των αιτημάτων των κτηνοτρόφων είναι η άμεση πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης με ταμειακή διευκόλυνση, η ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας, η πληρωμή και η έναρξη των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και η στελέχωση των οργανισμών ΕΛΟΓΑΚ, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΑ, ΕΘΙΑΓΕ και Διεπαγγελματική Φέτας, με μέλη της Ένωσης. Παράλληλα, ζητείται η μη αποδοχή του ευρωπαϊκού κανονισμού για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών σβόλων, επειδή, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Καμπούρης, «η αποδοχή θα σημάνει μείωση των επιδοτήσεων, αφού πολλά βοσκοτόπια θα χαρακτηριστούν ως δασικές εκτάσεις».