Skip to main content

Aπονομή ανώτατης τιμητικής διακρίσεως της Ρωσίας στην A.Θ.Μ

Συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Bogdanob είχε την 26η Νοεμβρίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄ στην Πατριαρχική Καθέδρα.
Συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Bogdanob είχε την 26η Νοεμβρίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄ στην Πατριαρχική Καθέδρα. Ο πρέσβης συνοδευόταν από τον Αρχιμανδρίτη κ. Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, Έξαρχο της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο και τον κ. Δημήτριο Korakov, Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια.
 
Ο πρέσβης επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο, προκειμένου να του απονείμει επισήμως, κατ΄ εντολή του Προέδρου της Ρωσίας κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας, τον Χρυσό Αστέρα της Τιμής και της Φιλίας, η οποία απονέμεται σε μεγάλες προσωπικότητες διεθνούς εμβελείας για την προσφορά τους στην ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των εθνών.
 
Η τελετή απονομής έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Πατριαρχικού Θρόνου. Στην ομιλία του ο πρέσβης ανέφερε ότι ο κ. Μεντβέντεφ τιμά τον Σεπτό Προκαθήμενο του Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου για το μεγάλο ανθρωπιστικό και ιεραποστολικό του έργο, που συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην ανάπτυξη των χωρών της αφρικανικής ηπείρου, όσο και στην εμπέδωση της ειρηνικής συνύπαρξης και της φιλαδελφίας μεταξύ των λαών. Επίσης προσκαλεί τον Μακαριώτατο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κρεμλίνο.
 
Ο Πατριάρχης με τη σειρά του εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμητική αυτή διάκριση, η οποία αποτελεί σταθμό πνευματικού ανεφοδιασμού και ενδυναμώσεως, επεσήμανε την συμβολή του χριστιανικού μηνύματος και εν γένει της θρησκευτικής πίστεως στην επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης, αναφερόμενος στο παράδειγμα της αρμονικής διαβιώσεως χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, ευχαριστώντας γι΄ αυτό τον πρόεδρο της χώρας κ. Μουμπάρακ, και ευχήθηκε στον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο υγεία και δύναμη στην επιτέλεση των Πρωθιεραρχικών του καθηκόντων. 
 
Ακόμη ο πρέσβης προσεκόμισε στον Μακαριώτατο προσωπική συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Ρωσίας για τα 55α γενέθλιά του, στην οποία επαινεί την πολυσχιδή ποιμαντική του δραστηριότητα, την ενισχύουσα την προβολή της Ορθοδοξίας στην Αφρική και τον κόσμο καθώς και την ενότητα μεταξύ των χριστιανικών Εκκλησιών και επισημαίνει τις πολυαιωνίους δεσμούς μεταξύ της Ρωσικής και της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Επίσης μνημονεύει την πρόσφατη συνάντησή του με την Α.Θ.Μ. στο Κάϊρο και εύχεται υπέρ της απροσκόπτου συνεχίσεως της καλλικάρπου Πατριαρχικής διακονίας στην αφρικανική γη.