Skip to main content

Απομακρύνει τους καταληψίες από το Κόδρα ο δήμος Καλαμαριάς

Προχωρά σε καθαρισμό και φύλαξη του στρατοπέδου Κόδρα, ενώ τρέχει για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Εκδήλωση για Κόδρα και παραλιακό μέτωπο στο Money Show.

Στις πρώτες βελτιωτικές παρεμβάσεις για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου και αναψυχής προχωρά ο δήμος Καλαμαριάς, ενώ παράλληλα τρέχει τις διαδικασίες για την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Μετά την παραχώρηση τον Ιανουάριο του 2018 έκτασης 203 στρεμμάτων του πρώην στρατόπεδου, για 99 χρόνια και χωρίς αντάλλαγμα στον δήμο Καλαμαριάς, άνοιξε ο δρόμος για την ανάδειξή του σε σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και την ένταξή του στο γενικότερο σχέδιο ανάπλασης και αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς. «Θεωρούμε το πρώην στρατόπεδο Κόδρα ενιαία ενότητα με το παραλιακό μέτωπο από τη Σοφούλη μέχρι την Αρετσού και από την Κρήνη μέχρι τη Σχολή Δικαστών», τονίζει στη Voria.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης. Η άρρηκτη αυτή σχέση θα αναδειχθεί και στην εκδήλωση «Ανάπλαση Στρατοπέδου Κόδρα και Παραλιακής Μετώπης Καλαμαριάς» στο Money Show της Κίνησης «Παρέμβαση», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 7 μμ στο ξενοδοχείο Hyatt. Σημειώνεται ότι αρχιτέκτονες-εθελοντές της Παρέμβαση έχουν πραγματοποιήσει μελέτες και έχουν προτάσεις για την αξιοποίηση του Κόδρα και για το παραλιακό μέτωπο.

Όπως τονίζει o κ.Μπακογλίδης, επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι το πρώην στρατόπεδο να αναπλαστεί με σεβασμό στον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής καθώς και στα 14 διατηρητέα κτήρια που έχουν καταγραφεί. Προς την κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και στελέχη της νομικής και αρχιτεκτονικής υπηρεσίας του δήμου με στόχο την κατάρτιση ενός χάρτη οδηγιών για να γίνει καταγραφή όλων των κτηρίων. Σύμφωνα με τον κ.Μπακογλίδη, μετά την καταγραφή θα εξεταστεί ποια μνημεία θα αναστηλωθούν και ποια κτήρια που δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα κατεδαφιστούν.

Παράλληλα, ο δήμος θα κινήσει το επόμενο διάστημα τις διαδικασίες έξωσης των καταληψιών κτηρίων του πρώην στρατοπέδου ενώ θα προχωρήσει και στην προσωρινή περίφραξη του χώρου. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι υπάρχει μέσα στο πρώην στρατόπεδο. Κάποιοι έχουν φτιάξει κήπο, άλλοι περιστερώνες και υπάρχουν και οι φιλόζωοι που σε κάποια κτήρια περιθάλπουν αδέσποτα ζώα. Θα καθαρίσουμε όλον τον χώρο και θα τον φυλάξουμε για να μπορεί να τον επισκέπτεται ο κόσμος και να διοργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις», υπογράμμισε ο κ.Μπακογλίδης. Οι πρώτες αυτές δράσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε κάποιες από τις δράσεις του φεστιβάλ Παρά θιν' αλός να πραγματοποιηθούν σε ένα καλωπισμένο Κόδρα.
Ταυτόχρονα, ο δήμος προετοιμάζει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και βγάζει από τα συρτάρια του τις αρχιτεκτονικές μελέτες για το πρώην στρατόπεδο.

Στον δήμο δεν έχει παραχωρηθεί το σύνολο του πρώην στρατοπέδου, καθώς εξαιρούνται τρεις μικρές εκτάσεις, συνολικού εμβαδού μικρότερου του ενός στρέμματος, που διεκδικούνται από ιδιώτες, η έκταση εμβαδού 10 στρεμμάτων, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και η έκταση εμβαδού 20 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).

Επίσης, 30 στρεμ. ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος. Για την έκταση αυτή ο δήμος Καλαμαριάς επιδιώκει να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού για τη διαμόρφωση ζωνών περιπάτου.

Σημειώνεται ότι αίτημα του δημοτικού συμβουλίου ήταν η σταδιακή απομάκρυνση των υφισταμένων εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ από το χώρο του «Κόδρα» καθώς και η παραχώρηση των εκτάσεων του Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών και των ακινήτων αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  

Σύμφωνα με τον κ.Μπακογλίδη, θα επιδιωχθεί συνάντηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Σχέδιο για ζώνη περιπάτου στη Σοφούλη

Σε ό,τι αφορά το παραλιακό μέτωπο, το μεγαλύτερο πρόβλημα στα σχέδια του δήμου για την ανάπλαση είναι η πανσπερμία των ιδιοκτησιών ειδικά στη Σοφούλη που υπάρχουν πολλά ιδιωτικά οικόπεδα. «Εμείς προχωρήσαμε στον χαρακτηρισμό του μετώπου στη Σοφούλη σε χώρο πρασίνου με στόχο να δημιουργήσουμε ζώνη περιπάτου. Για την έκταση από το Παλατάκι μέχρι τη Σχολή Δικαστών υπάρχουν ιδιοκτησίες που ανήκουν στο Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ, τα Τουριστικά Ακίνητα και λέμε ότι πρέπει να καθήσουμε όλοι σε ένα τραπέζι για την αξιοποίηση του μετώπου», αναφέρει ο δήμαρχος Καλαμαριάς, ο οποίος θεωρεί καταλυτικής σημασίας προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, το οποίο προωθούν από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και οι παραλιακοί δήμοι.

Στην εκδήλωση στο Money Show για την ανάπλαση του Στρατοπέδου Κόδρα και το παραλιακό μέτωπο Καλαμαριάς θα μιλήσουν ο κ.Μπακογλίδης, ο βουλευτής Δημήτρης Μάρδας, ο πρόεδρος της Παρέμβαση Κωνσταντίνος Γεροντής, καθώς και οι αρχιτέκτονες Χριστίνα Ζουμπουλίδου, Ιφιγένεια Θεοδωρίδου και οι αρχιτέκτονες μηχανικοί Ανδρέας Μέρμηγκας Ανδρέας και Λία Ψαρρά.