Skip to main content

Απολογισμός Θαπατέρο για την ισπανική προεδρία στην ΕΕ

Την εφαρμογή, για πρώτη φορά, της Συνθήκης της Λισαβόνας και τα νέα μέτρα για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ προέβαλε ως τις αναμφισβήτητες επιτυχίες της ισπανικής προεδρίας ο Θαπατέρο.
Την εφαρμογή, για πρώτη φορά, της Συνθήκης της Λισαβόνας και τα νέα μέτρα για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβαλε ως τις «αναμφισβήτητες επιτυχίες» της ισπανικής προεδρίας ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, κάνοντας σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον απολογισμό της εξάμηνης θητείας του, ως προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αντιμετωπίζοντας τις πολλαπλές κριτικές, όπως «για υιοθέτηση μόνο περικοπών και κυρώσεων και έλλειψη στρατηγικής επενδύσεων», ή θετικά σχόλια για το ότι «οδήγησε το καράβι της ΕΕ μέσα από ταραγμένα νερά», ο Ισπανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός «προφανούς ιδεολογικού πλαισίου στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Είναι σαφής ο διαφορετικός τόνος με τον οποίο ασκήθηκε κριτική, ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση των ευρωβουλευτών, είτε πρόκειται για σοσιαλιστές είτε για χριστιανοδημοκράτες», ανέφερε ο κ. Θαπατέρο σε συνέντευξη τύπου.

Υπεραμύνθηκε στη συνέχεια των θετικών αποτελεσμάτων της προεδρίας του, υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιτυχή αντιμετώπιση των δύο σοβαρών προκλήσεων» κατά τη διάρκεια του εξάμηνου:

- Πρώτη ήταν η τεράστια πρόκληση της Συνθήκης της Λισαβόνας για την εφαρμογή της οποίας η ισπανική προεδρία ήταν «θεμελιώδης παράγοντας ισορροπίας», σύμφωνα με τον κ. Θαπατέρο, ο οποίος σημείωσε ότι «η εφαρμογή της Συνθήκης ήταν αποτελεσματική και χωρίς προβλήματα στις νέες θεσμικές ισορροπίες που δημιουργήθηκαν, διότι υπήρξε συντονισμένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο».

- Η δεύτερη πρόκληση αφορούσε στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

«Κανείς δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει», είπε ο κ. Θαπατέρο, «ότι σε αυτούς τους έξι μήνες έγιναν τεράστιοι πρόοδοι στα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης. Θα ήταν παράλογο να μην αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση και άμεση πολιτική απάντηση στο θέμα της οικονομικής υποστήριξης προς τα κράτη-μέλη, πράγμα για το οποίο δεν υπήρξε προσχεδιασμός».

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υποστήριξε ότι πέρα από την εφαρμογή της νέας Συνθήκης, η κυβέρνηση Θαπατέρο συνέβαλε αποφασιστικά «στο να έχουμε σήμερα μία πιο ισχυρή Ευρώπη στα θέματα πολιτικής συμφωνίας για τις εξωτερικές δράσεις, με σημαντικές διασκέψεις, από οικονομικής και νομικής πλευράς, με το Μαρόκο, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική».

Ο κ. Μπαρόζο συνόψισε λέγοντας «ότι τους τελευταίους έξι μήνες η Ευρώπη βίωσε μεν χαλεπούς καιρούς από οικονομικής και θεσμικής πλευράς, ήταν όμως επιτυχής από πλευράς ισπανικής προεδρίας, η οποία απέδειξε με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ότι ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε».