Skip to main content

Απολογισμός για τα Χριστούγεννα τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα

Ο σκηνογράφος Απ. Βέττας ανέλαβε την ευθύνη για τον διάκοσμο και τις εκδηλώσεις των Χριστουγένων, σημειώνοντας ότι δεν μετανιώνει για όσα σχεδίασε.

Λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο απολογισμός της διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης «Χριστούγεννα μαζί».

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν κρούσματα βανδαλισμών στις χριστουγεννιάτικες κατασκευές εξέφρασε ο Αρχιτέκτονας, Σκηνογράφος και Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ Απόστολος Βέττας. Μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ανέλαβε την ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι δεν μετανιώνει για όσα σχεδίασε.

Ο ίδιος τονισε ότι υπήρξε συνειδητή επιλογή, τα χρήματα που διέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα να δοθούν σε πολλά μικρά δρώμενα με συντελεστές τα ταλέντα της πόλης, αντί για μια μεγάλη ‘’λουστραρισμένη’’ εκδήλωση. «Έγιναν πολλά που δεν προσέβαλαν τον Δήμο, αλλά υπάρχει ένα διαφορετικό γούστο. Αν με ξαναδιαλέξετε, τα ίδια θα κάνω», ανέφερε ο κ. Βέττας.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε ότι «τα Χριστούγεννα δεν είναι θρησκευτική, αλλά εμπορική εορτή». Όπως είπε, ξεχώρισε από τη διοργάνωση την αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού – πανεπιστημίου και καλλιτεχνών – τις εκδηλώσεις χωρίς εισιτήριο και την ιδιαίτερη επιμέλεια του διακόσμου, υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Βέττα.

«Είναι σημαντικό να τονίσω το μοντέλο συνεργασίας του Δήμου με τους χορηγούς που ακολουθήσαμε σ’ αυτήν την περίπτωση, όπου αντί ο Δήμος να παίρνει χρήματα, δέχτηκε ως δωρεές τις ίδιες τις κατασκευές που αποτέλεσαν τον διάκοσμο. Με αυτόν τον τρόπο και η γραφειοκρατία περιορίστηκε και οι χρόνοι βελτιώθηκαν» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Καλαφάτης: Ο Μπουτάρης κερδίζει τον τίτλο του δημάρχου… λάχα – λάχα!

«Είναι θλιβερό, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, πόλης σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας, να ισχυρίζεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι θρησκευτική, αλλά εμπορική εορτή», υπογράμμισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με την ευκαιρία του απολογισμού της διοίκησης του δήμου για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

«Η Θεσσαλονίκη πρώτη θα έπρεπε να αποτυπώσει τη θρησκευτική κατάνυξη», συμπλήρωσε. Τόνισε, μάλιστα, ότι «ο δήμαρχος κερδίζει επάξια τον τίτλο του δημάρχου… λάχα – λάχα. Τρέχει μπας και προλάβει. Φάνηκε εκ των πραγμάτων ότι μέσα στην αδυναμία του να οργανώσει στοιχειωδώς τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, βρήκε ένα αποκούμπι στον Εμπορικό Σύλλογο, με τη λογική “να φύγει το κακό από ‘μας και να πάει αλλού”. Το ομολόγησε ο ίδιος».

Ειδικά για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπογράμμισε πως έπρεπε να υπάρξει διαγωνισμός, προσθέτοντας: «Όμως, οι διαδικασίες αυτές γίνονται από διοικήσεις που μπορούν να τις οργανώνουν, έστω στοιχειωδώς. Μετά έξι χρόνια η διοίκηση Μπουτάρη δεν έχει μάθει τα βασικά. Θέλετε άλλα δέκα χρόνια να μάθετε; Ήμαρτον»!

Ο κ. Καλαφάτης στάθηκε στην ευθύνη της διοίκησης του δήμου για το τελικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας, τόσο στην αρχή της συζήτησης ότι τον απολογισμό θα έπρεπε να τον κάνει η διοίκηση κι όχι μια υπάλληλος του δήμου, όσο και στη συνέχεια ότι δεν είναι το θέμα το σχέδιο του σκηνογράφου που ανέλαβε τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό. Και κατέληξε:

«Όλη αυτή η κριτική την οποία είχαμε ασκήσει, για την ικανότητα της διοίκησης να οργανώνει σωστά και έγκαιρα, επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο».

Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν σε ανοικτούς και σε επιλεγμένους κλειστούς χώρους, όπως ο άξονας της Πλατείας Αριστοτέλους, η Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας,  η Πλατεία Ντορέ, η Στοά Μοδιάνο, ο πεζόδρομος της Ικτίνου, η ΧΑΝΘ, η Ροτόντα, τα Λαδάδικα, ο πεζόδρομος της Δημητρίου Γούναρη, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Καθολική Εκκλησία, η Στοά Αγίου Μηνά και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η παρουσίαση του απολογισμού περιελάμβανε τα στοιχεία που αφορούσαν τους άξονες και τους στόχους των εκδηλώσεων, τον ιδιαίτερο διάκοσμο και τους χώρους που επιλέχθηκαν για τον στολισμό, τους συντελεστές, τα οικονομικά στοιχεία, τους χορηγούς αλλά και την προβολή και επικοινωνία.

Από τα μετρήσιμα μεγέθη της φετινής χριστουγεννιάτικης διοργάνωσης, προκύπτει ότι:

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 180 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή 300 καλλιτεχνών, 100 εθελοντών και 60 φοιτητών του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ
Η συμμετοχή του κοινού στα καλλιτεχνικά δρώμενα κατά προσέγγιση υπολογίζεται σε 41.000 άτομα, χωρίς να είναι δυνατόν ωστόσο να καταμετρηθεί ένα μεγάλο μέρος, καθώς αφορά το σύνολο των περαστικών που συμμετείχαν στις αυτοσχέδιες περιφερόμενες παραστάσεις
Το κόστος του καλλιτεχνικού προγράμματος υπολογίζεται σε 140.000€
Το κόστος των κατασκευών και του εορταστικού διακόσμου ανέρχεται στις 182.640€, ποσό το οποίο εξασφαλίστηκε αποκλειστικά μέσω  χορηγιών