Skip to main content

Αποκτούν αποχετευτικό σύστημα Σουρωτή και Αγία Παρασκευή

Ολοκληρώνονται τα έργα αποχέτευσης στη λεκάνη Ανθεμούντα, περιορίζοντας έτσι τη ρύπανση από τα αστικά λύματα. Τι προβλέπεται.

Μια σειρά από παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης στη λεκάνη του Ανθεμούντα πρόκειται να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Θέρμης, μετά την ένταξη του σχετικού έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή αγωγών ακαθάρτων στη Σουρωτή (δέκα χιλιόμετρα αγωγών), ώστε τα λύματα να οδηγούνται στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό των Βασιλικών, αλλά και 237 φρεάτια, αντλιοστάσιο κ.ά.

Ανάλογες υποδομές (οχτώ χιλιόμετρα αγωγών και 199 φρεάτια, όπως και αντλιοστάσιο) προβλέπεται να αποκτήσει και η Αγία Παρασκευή και οι οικιστικές περιοχές γύρω από αυτή, που σήμερα δεν έχουν δυνατότητα σωστής αποχέτευσης.

Η ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων στους οικισμούς της λεκάνης του Ανθεμούντα θα απαλλάξει την περιοχή από μια εκ των σημαντικότερων πηγών ρύπανσής της, όπως αυτές καταγράφηκαν διαχρονικά από τους επιστήμονες. Μάλιστα, η λεκάνη του Ανθεμούντα θεωρείται ότι επιβαρύνει και τον Θερμαϊκό κόλπο, καθώς μεταφέρει εκεί ένα από τα σημαντικότερα ρυπαντικά φορτία στην ανατολική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης.

Οι κυριότερες πηγές ρύπανσης εξάλλου, όπως αυτές καταγράφηκαν διαχρονικά στη συγκεκριμένη λεκάνη είναι τέσσερις:

-Αστικά απόβλητα.

-Βιομηχανικά υγρά απόβλητα.

-Κτηνοτροφικά απόβλητα.

-Επιφανειακές απορροές.

Στην περιοχή σημαντικότερη πίεση ασκεί η εντατική γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, όμως η μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση των τελευταίων 20 ετών ενίσχυσε και τις πιέσεις από τα αστικά απόβλητα.

Από το 2005 είχε αναγνωριστεί η σημασία της συλλογής των λυμάτων με σύγχρονο τρόπο κι όχι με βόθρους, όπως ήταν η πάγια πρακτική για τους τοπικούς οικισμούς.

Η ολοκλήρωση των έργων συλλογής και επεξεργασίας των αστικών υγρών αποβλήτων αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του περιβάλλοντος σε μια περιοχή, όπου το οικιστικό ενδιαφέρον παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και για τα απόβλητα των βιομηχανικών μονάδων, αλλά κυρίως για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που συνεχίζουν να ρυπαίνουν, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της υπεράντλησης υδάτων.