Skip to main content

Αποκλεισμό των δήμων από την αξιοποίηση παραλιών καταγγέλλει η ΚΕΔΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς υφυπουργό Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, με επτά ενστάσεις της Ένωσης στον «σχεδιαζόμενο αποκλεισμό των Δήμων»

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την υφυπουργό Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, για τον «σχεδιαζόμενο αποκλεισμό των Δήμων» από τη διαχείριση και αξιοποίηση των παραλιών.

«Δεν θα επιτρέψουμε την υφαρπαγή πόρων από τους Δήμους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ανατρέψει έναν σχεδιασμό που δεν θα λαμβάνει υπόψη τον κομβικό της ρόλο, στο ζήτημα της αξιοποίησης των παραλιών μας» επισημαίνεται στην επιστολή, στην οποία καταγγέλλεται το γεγονός ότι σχεδιάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον τρόπο αξιοποίησης των παραλιών, χωρίς να έχει προηγηθεί εκτενής και ουσιαστικός διάλογος με τον θεσμικό εκπρόσωπο της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού, που είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης στην επιστολή, επικαλούμενος ομιλία της κας Παπανάτσιου στο αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλονίκης, εκφράζει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι το υπουργείο διαφαίνεται ότι προχωρά σε ένα σχέδιο νόμου, «που ουσιαστικά προβλέπει αφενός τον αποκλεισμό των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών από την αξιοποίηση των παραλιών. Αφετέρου, δημιουργεί "παράθυρα", στο όνομα της καταπολέμησης της ανομίας και της δήθεν αναπτυξιακής προσπάθειας, για την υπερ- εκμετάλλευση των παραλιών, ερήμην των τοπικών κοινωνιών».

Παραθέτει, δε, επτά ενστάσεις της ΚΕΔΕ στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

α) Θεωρεί αντι-αναπτυξιακή τη λογική του "ξεπουλήματος" των παραλιών, προκειμένου να ξεπληρωθεί το δημόσιο χρέος. Η αξιοποίηση των παραλιών πρέπει να έχει αναπτυξιακό, κι όχι δημοσιονομικό πρόσημο. Τα έσοδα του κράτους δεν θα αυξηθούν από το εφάπαξ τίμημα της παραχώρησης των παραλιών μας, αλλά από την αύξηση του εθνικού πλούτου.

β) Θεωρεί πολιτικά απαράδεκτο να μην γίνεται ξεκάθαρο στις δημόσιες αναφορές σας ότι θα είναι ουσιώδης και καθοριστικός ο ρόλος των Δήμων στο θέμα αυτό. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι είδους ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών. Τι είδους αξιοποίηση είναι αυτή, ερήμην των πολιτών;

γ) Είναι αντιδεοντολογικό να μην έχει ζητηθεί η γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε. σε ένα θέμα που και απόψεις έχουμε, τις οποίες έχουμε κατά το παρελθόν καταθέσει. Αλλά και συναρτάται άμεσα και καθοριστικά με την περιβαλλοντική και οικονομική διαχείριση του παράκτιου χώρου των Δήμων. Είναι η πρώτη φορά που η ΚΕΔΕ δεν καλείται έγκαιρα να συμμετάσχει στη διαμόρφωση προτάσεων και λύσεων για ένα ζήτημα μείζονος τοπικής σημασίας και αυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος, όπως η διαχείριση του παραλιακού μετώπου των Δήμων, που άπτεται των δικαιωμάτων των πολιτών τους.

δ) Θεωρεί ότι έχει σκόπιμα αποκλειστεί από τη διαδικασία της διαμόρφωσης του περιεχομένου του νέου θεσμικού πλαισίου, αφού προφανώς το περιεχόμενο αυτό έχει προ-αποφασιστεί αξιωματικά και κατά τρόπο απαξιωτικό απέναντι στο θεσμό της αυτοδιοίκησης.

ε) Η ΚΕΔΕ πληροφορείται ότι επίκειται η τροποποίηση, μεταξύ άλλων, και του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 προς την κατεύθυνση της κατάργησης της μέχρι σήμερα παραχώρησης προς τους Δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, με δυνατότητα περαιτέρω μεταβίβασης αυτού από τους Δήμους σε τρίτους. Είναι αυτονόητο ότι η εν λόγω ρύθμιση θα αποστερήσει από τους Δήμους το οικονομικό αντάλλαγμα από την εκ μέρους τους παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης σε τρίτους, επιφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στην οικονομική τους αυτοδυναμία, επισημαίνει. Αλλά το κυριότερο, όπως εξηγεί, είναι ότι θα τους αποκόψει από τη δυνατότητα τους να διαμορφώνουν μέσα από τη διαχείριση των παραλιών, το μοντέλο ανάπτυξης των τοπικών τους κοινωνιών, με γνώμονα το τοπικό συμφέρον και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

στ) Θεωρεί απαράδεκτο για ζητήματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη και τη ζωή των πολιτών, να αποφασίζουν άλλοι εκτός από τις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να γίνει αντιληπτό επιτέλους από όσους ασκούν την οικονομική πολιτική της χώρας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς τοπική ανάπτυξη.

ζ) Θεωρεί πολιτικά άστοχο να προωθεί το Υπουργείο ένα νομοσχέδιο που αφορά τους Δήμους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από τις υπηρεσίες ότι εντός των ημερών θα κατατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών το νέο σχέδιο νόμου, που θα αφορά τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αποκέντρωση, η μεταφορά πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών από το Κεντρικό Κράτος προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ζωτικό στοιχείο αυτής της μεταρρύθμισης

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει πως η ΚΕΔΕ έχει διαμορφώσει με επιστημονικά κριτήρια συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης του σχετικού ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με βασικούς άξονες τους εξής:

α) Η αποκλειστική προς τον Δήμο παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις παραλίες εντός της διοικητικής του επικράτειας.

β) Άμεση επανεξέταση των κριτηρίων για τον προσδιορισμό του τιμήματος της παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης με σκοπό την επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού οφέλους για το Δήμο και το δημόσιο ταμείο.

γ) Καθιέρωση και εφαρμογή από τον Δήμο συστήματος ηλεκτρονικής δημοπρασίας, για τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια στην διαδικασία παραχώρησης σε τρίτους και την επίτευξη του μέγιστου δυνατού τιμήματος από την παραχώρηση.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκφράζει την ελπίδα οι συγκεκριμένες πληροφορίες να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές προθέσεις του υπουργείου και τονίζει:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της θα αντιταχθεί και θα ανατρέψει ένα σχεδιασμό που δεν θα λαμβάνει υπόψη τον κομβικό της ρόλο, στο ζήτημα της αξιοποίησης των παραλιών μας. Μαζί με τους πολίτες, θα διαφυλάξουμε το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε εμείς, κι όχι άλλοι, για το μέλλον μας».