Skip to main content

Αποκλειστικό: Φούχτελ καλεί Μπουτάρη

Ποια θέματα θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της ελληνογερμανικής συνεργασίας, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη. Δηλώσεις του Γ.Μπουτάρη στη Voria.gr που βάζει στο αναπτυξιακό παιχνίδι και τους υπόλοιπους δήμο

Της Άννης Καρολίδου

Μέσα στον Ιανουάριο, γίνεται το επόμενο βήμα για να πάρει σάρκα και οστά η ελληνο-γερμανική συνεργασία, με το δήμο Θεσσαλονίκης να προετοιμάζεται για να απαντήσει στην πρόσκληση του Γερμανού υφυπουργού  Χάνς Γιόαχιμ Φούχτελ και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, να προθερμαίνεται  για την πρώτη επίσημη συνάντηση σε γερμανικό έδαφος. 
 
Μάλιστα οι λεπτομέρειες της επίσκεψης Μπουτάρη στη Γερμανία, θα συζητηθούν σε συνάντηση που πραγματοποιείται  σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, με τον Γερμανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη  Βόλφγκανγκ Ομπερμάγιερ. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, o εντεταλμένος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, που βάσει του σχεδιασμού θα οργανώσει το στρατηγείο του στην πόλη μας, διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης πως από πλευράς Βερολίνου υπάρχει πρόθεση και ετοιμότητα να υποστηριχθούν οι ελληνικοί ΟΤΑ, σε σειρά κρίσιμων τομέων με σημαντική κοινωνική, αλλά και αναπτυξιακή παράλληλα διάσταση, όπως ο τουρισμός, η περιβαλλοντική προστασία και οι τεχνολογίες περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, ο πολιτισμός και η παιδεία. 
 
«Η συνεργασία μπορεί να έχει σαν πεδίο εκκίνησης τις αδελφοποιήσεις της Θεσσαλονίκης με τη Λειψία και την Κολωνία, που πρέπει να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Οι Γερμανοί μπορούν να μας προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, όπως επίσης στην αξιοποίηση των Κοινοτικών προγραμμάτων, τομέας στον οποίο οι περισσότεροι ελληνικοί δήμοι βρισκόμαστε πολύ πίσω», τόνισε στη Voria.gr ο Γιάννης Μπουτάρης.
 
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρόσθεσε ότι η σχέση συνεργασίας θα πρέπει οπωσδήποτε να διευρυνθεί, να συμμετάσχουν και οι υπόλοιποι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και να στηριχθεί σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων.
 
«Άμεσα πρέπει να εμπλέξουμε και τους άλλους Δήμους στο σχέδιο συνεργασίας. Να καταρτίσουμε την ατζέντα με τα πιθανά θέματα συνεργασίας. Να συστήσουμε τη δική μας ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και η οποία θα βρίσκεται σε επαφή με την αντίστοιχη γερμανική. Οι δύο αυτές ομάδες θα εποπτεύονται από μία τρίτη, ώστε να παρακολουθείται η πρόοδος που γίνεται. Πάντως», υπογραμμίζει ο Γιάννης Μπουτάρης, «δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα γιατί οι Γερμανικοί ΟΤΑ έχουν διαφορετικό σύστημα οργάνωσης και λειτουργούν πολύ πιο αυτόνομα από ότι οι δήμοι στην Ελλάδα».  
 
Τουριστική προβολή – Action Plan
 
Εν τω μεταξύ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που συστηματικά προωθεί την τόνωση της τοπικής οικονομίας με την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, πρόκειται , όπως δήλωσε στη Voria.gr, να προχωρήσει πολύ άμεσα, μέσα στον Ιανουάριο, στη διεύρυνση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης, με την τροποποίηση του καταστατικού του και την εγγραφή και νέων μελών – μετόχων. 
 
«Για να αναπτύξει αποτελεσματική λειτουργία ο Οργανισμός, πρέπει να συμπεριλάβει τους επαγγελματικούς φορείς και συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο και για λόγους ουσιαστικής εκπροσώπησης αλλά και για οικονομικούς. Χρειαζόμαστε πόρους για να προβάλλουμε τη Θεσσαλονίκη στη διεθνή τουριστική αγορά», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης. 
 
Σημειώνεται ότι στον Οργανισμό μετέχουν μέχρι σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το ΕΒΕΘ, η Helexpo, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ο ΟΛΘ και η πρώην ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης. Τα μόνα έσοδα του Οργανισμού, προέρχονται από τις ετήσιες εισφορές των μελών της, που λόγω κρίσης, έχουν μειωθεί. 
 
Με στόχο τη διεύρυνση του Οργανισμού, έχουν ήδη γίνει επαφές και συζητήσεις με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.