Skip to main content

Αποκλεισμός του Μανουέλ Σελάγια από τα καθήκοντά του

Με ισχνή πλειοψηφία, το Κογκρέσο της Ονδούρας τάχθηκε εναντίον της αποκατάστασης στην εξουσία του ανατραπέντος, με το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου, προέδρου Μανουέλ Σελάγια.
Με ισχνή πλειοψηφία, το Κογκρέσο της Ονδούρας τάχθηκε εναντίον της αποκατάστασης στην εξουσία του ανατραπέντος, με το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου, προέδρου Μανουέλ Σελάγια - εξέλιξη που φαίνεται να οριστικοποιεί ότι δε θα επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Η κρατική τηλεόραση της Ονδούρας μετέδωσε ότι τα 64 από τα 126 μέλη του Κογκρέσου που συμμετείχαν στη συζήτηση και στην ψηφοφορία τάχθηκαν εναντίον της επιστροφής του «Μελ» Σελάγια στα καθήκοντά του.

Το θέμα τέθηκε στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε προωθήσει η διπλωματία των ΗΠΑ ανάμεσα στο Σελάγια και την de facto κυβέρνηση, που διορίστηκε μετά το πραξικόπημα.

Στις εκλογές της Κυριακής -στις οποίες υπήρξε μεγάλη αποχή και ο Σελάγια θεωρεί άκυρες- κέρδισε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Πορφίριο Λόμπο. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την διαδικασία -αψηφώντας τις καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τις κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών της Λατινικής Αμερικής που τις θεωρούν ως μη γενόμενες-, πάντως η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι η ψηφοφορία ήταν «μόνο ένα βήμα» στις προσπάθειες για την "αποκατάσταση της δημοκρατίας" στη χώρα.

Το ερώτημα για τους περισσότερους αναλυτές είναι τι θα συμβεί μετά τον Ιανουάριο, όταν θα αναλάβει ο Λόμπο - εάν δηλαδή θα συνεχιστεί ή θα αρθεί ο διεθνής οικονομικός αποκλεισμός που επιβλήθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ