Skip to main content

Aποκλείει τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ απέκλεισε σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης τον κίνδυνο διάλυσης της ζώνης του ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ απέκλεισε σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης τον κίνδυνο διάλυσης της ζώνης του ευρώ, ενδεχόμενο το οποίο χαρακτηρίσθηκε πιθανόν την προηγουμένη από σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ όταν ερωτήθηκε για τις χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου επί των οικονομικών υποθέσεων Πολ Βόλκερ «περί ενδεχόμενης διάλυσης της ευρωζώνης», εξέφρασε στο Bloomberg TV την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα των χωρών της νομισματικής ένωσης να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. «Πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να τα καταφέρει. Έχουν δεσμευθεί να διευθετήσουν πρόβλημα αυτό, και θεωρώ ότι μπορούν να το κάνουν και ότι θα το κάνουν», δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε πριν από την τηλεοπτική της μετάδοση στην ηλεκτρονική σελίδα του Bloomberg στο Ιντερνετ.

«Θα αναλάβουν δράση. Και αναλαμβάνοντας δράση θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων εν καιρώ», είπε αναφερόμενος στη δυσπιστία που επιδεικνύουν οι αγορές απέναντι στους τίτλους δημοσίου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ απάντησε στον δημοσιογράφο που τον ρωτούσε εάν διαφωνεί με τον Πολ Βόλκερ: «Εμείς, ο Πολ Βόλκερ και εγώ, συμφωνούμε σχεδόν σε όλα». Ο αμερικανός υπουργός επέκρινε την πρόταση των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να αντιταχθούν στον δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οποιασδήποτε χώρας κινδυνεύει να μην αποπληρώσει το δάνειο.

«ΟΙ ΗΠΑ δεν έχασαν ποτέ ούτε δεκάρα», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ ισχυροί ως χώρα χάρη σε ό,τι έπραξε το ΔΝΤ κατά το παρελθόν, και, για μία ακόμη φορά, έχουμε ισχυρό συμφέρον να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση, και θα το πράξουμε κατά τρόπο συνετό για την αμερικανική οικονομία και τον Αμερικανό φορολογούμενο», είπε.