Skip to main content

Αποκεντρωμένη: Η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή πρέπει να λυθεί ως εταιρεία

Ακυρώνει με αποφάσεις της τη συμμετοχή δήμων στην ΑΜΚ - Με 3 συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις η εταιρεία πρέπει να λυθεί και η Μητροπολιτική έχει έξι!

Δύο αποφάσεις – βόμβα για τη λειτουργία της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ, εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία ακύρωσε δυο αποφάσεις των δήμων Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς, για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της διαδημοτικής εταιρείας και το χειρότερο είναι ότι επισημαίνει πως η εταιρεία πρέπει να λυθεί!

Η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ συστάθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν σε αυτή συνολικά 11 δήμοι του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος: Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης, Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου).

Πριν από περίπου ένα μήνα εστάλησαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση δυο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς, «σχετικά με την έγκριση της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας της εταιρείας με την επωνυμία 'Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ- Διαδημοτική Εταιρεία των ΟΤΑ Α' Βαθμού της Ευρύτερης Αστικής Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης', καθώς και στην έγκριση συμμετοχής των δήμων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ανωτέρω εταιρείας».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όμως ακύρωσε τις δυο αποφάσεις με ένα εκτενές σκεπτικό, στο οποίο το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ» πρέπει να προχωρήσει σε «υποχρεωτική λύση της εταιρείας, καθόσον έχουν παρέλθει τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες εταιρικές χρήσεις μετά διετία από την προσαρμογή (στις 8 Ιανουαρίου 2010) του καταστατικού της εταιρείας στις διατάξεις του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων»!

Στην ουσία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όχι μόνο δεν εγκρίνει τη συμμετοχή των δήμων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά επισημαίνει ότι η «Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ» πρέπει να λυθεί ως εταιρεία επειδή ακριβώς εμφανίζει συνεχόμενες (όχι μόνο τρεις...) ζημιογόνες εταιρικές χρήσεις...

Μάλιστα η σχετική απόφαση (τουλάχιστον για το δήμο Νεάπολης – Συκεών) έχει εκδοθεί από τις 12 Μαΐου και εντός προθεσμίας ενός μηνός από την ημερομηνία της έκδοσης ή της κοινοποίησης της μπορεί να προσβληθεί από όποιον διαφωνεί και έχει έννομο συμφέρον.

Οι δυο δήμοι ενέκριναν τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και περίμεναν να περάσει η απόφαση των δημοτικών συμβουλίων τους και τον έλεγχο νομιμότητας. Κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ» είχε αποφασιστεί στις 16 Νοεμβρίου 2016 από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στη βάση της σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας (είχε εγκριθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2016) και αφορούσε σε συνολικό ποσό 249.836,4 ευρώ, διαιρούμενο σε 8.910 νέες μετοχές ονομαστικής αξίας 28,04 ευρώ η καθεμιά. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κρίθηκε αναγκαία «προκειμένου να καταστεί δυνατή: α) η χρηματοδότηση των επενδύσεων σε πάγιους εξοπλισμούς, ανάγκη που προκύπτει από τις απαιτήσεις υλοποίησης των νέων δραστηριοτήτων που προστέθηκαν στους καταστατικούς σκοπούς. β) Η επάρκεια σε κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των νέων δραστηριοτήτων που προστέθηκαν στους καταστατικούς της σκοπούς».

Όπως αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που άσκησε τον έλεγχο νομιμότητας: «Με βάση τους ισολογισμούς της εταιρείας, τα αποτελέσματα χρήσης των ετών 2010-2015 είναι αρνητικά, ειδικότερα διαπιστώνονται ζημίες ανεργόμενες σε : 46.681,3 ευρώ (έτος 2010), 96.501,35 ευρώ (έτος 2011), 22.643,25 ευρώ (έτος 2012), 51.323,52 ευρώ (έτος 2013), 160.578,67 ευρώ (έτος 2014), 142.638,46 ευρώ (έτος 2015)».

Δηλαδή η εταιρεία είχε επί έξι (κι όχι μόνο τρία) συνεχόμενα χρόνια ζημιογόνες χρήσεις και συνεπώς πρέπει να λυθεί!