Skip to main content

Αποκαλύψεις της Ελ Παΐς για τη διαφθορά στην Ισπανία

Δύο παράγοντες της ισπανικής επιχειρηματικής και πολιτικής σκηνής που συνδέονται με τη δεξιά, έκρυψαν στην Ελβετία 21 εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες στην Ισπανία, αποκαλύπτε
Δύο παράγοντες της ισπανικής επιχειρηματικής και πολιτικής σκηνής που συνδέονται με τη δεξιά, έκρυψαν στην Ελβετία 21 εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες στην Ισπανία, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Ελ Παΐς της Μαδρίτης, επικαλούμενη πηγές εξεταστικής επιτροπής κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο βασικοί υπεύθυνοι της «υπόθεσης Γκίρτελ», ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα και ο συνεργάτης του Πάμπλο Κρέσπο, πρώην στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος (PP) στη Γαλικία της βορειοδυτικής Ισπανίας, κατέθεσαν στην Ελβετία 17 και 4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η Ελ Παΐς, ο Κορέα ζήτησε τη συνδρομή δύο φοροτεχνικών συμβούλων, οι οποίοι συνέστησαν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, όπου κατατίθεντο ποσά προερχόμενα από τις ύποπτες επιχειρηματικές δραστηριότητές του στην Ισπανία.

Η ισπανική δικαιοσύνη, η οποία διερευνά ένα τμήμα της υπόθεσης, περιμένει τα πορίσματα των διεθνών εξεταστικών επιτροπών στις ΗΠΑ, την Πορτογαλία, την Κολομβία, τον Παναμά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ενεχόμενοι στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία συγκλονίζει εδώ και ένα χρόνο την ισπανική δεξιά, εξαπέλυσαν πρόσφατα αντεπίθεση με σκοπό την ακύρωση των τηλεφωνικών υποκλοπών που διέταξε ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, όταν αρχικά είχε αναλάβει τη διερεύνησή της.

Οι συνδιαλέξεις μεταξύ των προφυλακισμένων υπόπτων και των συνηγόρων τους, αποτέλεσαν πέρυσι προσφιλές θέμα του ισπανικού Τύπου. Ομως ενδεχόμενη ακύρωσή τους κινδυνεύει να καταστήσει μη αξιοποιήσιμο ένα μεγάλο μέρος των ενοχοποιητικών στοιχείων εναντίον των κατηγορουμένων.