Skip to main content

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του δημιουργού του bitcoin

Πίσω από το υποθετικό όνομα Satoshi Nakamoto βρίσκεται ο Αυστραλός επιχειρηματίες Κρεγκ Ράιτ, o πραγματικός δημιουργός του bitcoin.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC, ο Aυστραλός επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ επιβεβαίωσε ότι είναι ο δημιουργός του εικονικού νομίσματος bitcoin, δίνοντας τέλος σε ένα μακρόχρονο μυστήριο για την ταυτότητα του δημιουργού του bitcoin.

Ο Αυστραλός αποκάλυψε ότι είναι ο πατέρας του bitcoin μιλώντας σε τρεις μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς: το BBC, τον Economist και το GQ.

Για να αποδείξει τα όσα υποστηρίζει κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στο BBC, παρέδωσε μηνύματα τα οποία ήταν κρυπτογραφημένα και ήταν από τις πρώτες ημέρες δημιουργίας του bitcoin.

Τα "κλειδιά" των κωδικών οδηγούσαν σε "δεσμίδες" Bitcoins που είχαν δημιουργηθεί ή ήταν ιδιοκτησία της περσόνας που είχε δημιουργήσει ο ίδιος, του Satoshi Nakamoto.

Ο Ράιτ έδωσε στο BBC την πρώτη μεταφορά 10 bitcoin στον Hal Finney τον Ιανουάριο του 2009 που ήταν και η πρώτη συναλλαγή με bitcoin. Ο κρυπτογράφος Hal Finney ήταν ένας από τους τεχνικούς που έκαναν πραγματικότητα τις ιδέες του Ράιτ. «Εγώ ήμουν ο δημιουργός αλλά με βοήθησαν και άλλοι άνθρωποι να το υλοποιήσω», δήλωσε τονίζοντας ότι θα παραχωρήσει και άλλες πληροφορίες που επιτρέπουν και σε όποιον άλλον θέλει να πιστοποιήσει ότι ο ίδιος είναι ο Satoshi Nakamoto.

Από την πλευρά του, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του bitcoin, ο Jon Matonis, είπε ότι πείστηκε πως ο Ράιτ είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι.

Στο παρελθόν πολλοί δημοσιογράφοι ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο δημιουργός του Bitcoin, με δύο περιοδικά το Wired και το Gizmodo να ονοματίζουν το 2015 τον Ράιτ. Λίγο μετά την αποκάλυψη, η αστυνομία στην Αυστραλία εισέβαλλε στο σπίτι του.

Ο Ράιτ παρουσιάστηκε μετανιωμένος και τόνισε ότι δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, αλλά το έκανε περισσότερο για να προστατεύσει τους δικούς του ανθρώπους.

«Τώρα έχουν αναλάβει οι δικηγόροι τις διαπραγματεύσεις για το πόσα πρέπει να πληρώσω», δήλωσε ο ίδιος. «Δεν θα ήθελα να έχει συμβεί αυτό. Θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι. Να συνεχίσω να κάνω αυτό που μου αρέσει. Δεν θέλω χρήματα. Δεν θέλω δόξα. Δεν θέλω λατρεία. Θέλω να με αφήσετε μόνο μου», είπε χαρακτηριστικά.

O Satoshi Nakamoto εκτιμάται ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 1 εκατομμύριο Bitcoins που αν μετατραπούν σε χρήματα υπολογίζονται σε 450 εκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμιζεται ότι το bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 από άτομο που χρησιμοποίησε το όνομα Satoshi Nakamoto. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συναλλαγές στις οποίες δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι, δεν υπάρχουν προμήθειες και οι συναλλασσόμενοι παραμένουν ανώνυμοι.