Skip to main content

Απόφαση-σταθμός: Αποζημίωση 121 χιλ. για το χέρι στις θυρίδες της ΕΤΕ

Σημαντική δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση με τις θυρίδες υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη - Αναλυτικό ρεπορτάζ.

Απόφαση δικαστηρίου επέβαλε την καταβολή αποζημίωσης για την εξαφάνιση μίνι-θησαυρού μέσα από θησαυροφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας, στο υποκατάστημα της οδού Ιωνος Δραγούμη, στη Θεσσαλονίκη. Με την υπ' αριθμόν 4211/2016 απόφαση του, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους ιδιοκτήτες θυρίδας υποχρεώνοντας την τράπεζα να πληρώσει συνολικό χρηματικό ποσό 121.000 ευρώ που ισούται με την αξία περισσότερων από 118 κοσμημάτων, χρυσών νομισμάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

Όπως αποκάλυψε πρώτη η Voria.gr από το 2014 (δείτε εδώ, εδώ και εδώ), τουλάχιστον 10 ιδιοκτήτες θυρίδων κατήγγειλαν, ο ένας μετά τον άλλον, ότι εξαφανίστηκαν αντικείμενα αξίας μέσα από το θησαυροφυλάκιο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος  και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας αγωγές και μηνύσεις. Η πρόσφατη δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για την διεκδίκηση αποζημιώσεων και από άλλους παθόντες, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ενώ το ποινικό σκέλος της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη για την απόδοση ευθυνών στους υπαιτίους.

Πλημμελής φύλαξη

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δέχτηκε ότι η απώλεια των αντικειμένων οφείλεται στο γεγονός ότι η τράπεζα δεν έλαβε τα ενδεικνυόμενα, αναγκαία μέτρα για την ασφαλή φύλαξη  και την προστασία τους. «Η εναγόμενη έδειξε αδικαιολόγητη αδράνεια , που επέτρεψε να συνεχιστούν τα περιστατικά κλοπής, δεν έλαβε κανένα μέτρο να τα αποτρέψει επιδεικνύοντας αδικαιολόγητη αδιαφορία στη διερεύνηση επισταμένως όλων των περίεργων περιστατικών {...}», όπως αναγράφεται στην απόφαση.

Επίσης, αναφέρεται πως η τράπεζα «ούτε επιδίωξε την ανεύρεση των υπαιτίων, ενώ παρέλειψε τη διενέργεια ελέγχου, επίβλεψης και γενικότερης εποπτείας των υπαλλήλων της , που θα απέτρεπε παρόμοιες ενέργειες ή τουλάχιστον θα τις περιόριζε, ενώ είχε υποχρέωση από το καταστατικό της, το νόμο και τα συναλλακτικά ήθη να ασκεί ελέγχους στο προσωπικό, ώστε να προστατεύονται οι συναλλασσόμενοι πελάτες της».


Ένας μικρός θησαυρός

Οι παθόντες υποστηρίζουν ότι εξαφανίστηκαν τα πολύτιμα αντικείμενα που φύλασσαν στη θυρίδα. Μεταξύ  αυτών ήταν χρυσά δακτυλίδια, σταυροί, περιδέραια, βραχιόλια και σκουλαρίκια με πολύτιμους λίθους (διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια , ζαφείρια ) και μαργαριτάρια. Ρολόγια, χρυσές λίρες Αυστρίας (Δουκάτα), χρυσό 20δόλαρο Αμερικής, χρυσά πεντόλιρα και λίρες Αγγλίας, χρυσά Κωνσταντινάτα, ασημένια σκαλιστά μαχαιροπίρουνα , επαγγελματική φωτογραφική μηχανή κ.α.

«Το δικαστήριο πείθεται ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα ενυπήρχαν στη θυρίδα {...} από τη γλαφυρή και δεόντως λεπτομερή περιγραφή για κάθε ένα απ' αυτά από τη μάρτυρα {...} Επίσης, από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες που απεικονίζουν τα κοσμήματα που φορούσαν οι ενάγοντες σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις», επισημαίνεται στην απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης που δικαιώνει τους ιδιοκτήτες και υποχρεώνει την τράπεζα να καταβάλει την αποζημίωση.

Οι ενάγοντες (σύζυγοι) σύναψαν έγγραφη σύμβαση με την εναγόμενη τράπεζα, το 1998, για την εκμίσθωση την υπ' αριθμόν 208 θυρίδας στο θησαυροφυλάκιο, έναντι ετήσιου μισθώματος 93 ευρώ.

Κενή θυρίδα

Στις 7 Ιανουαρίου 2013, η σύζυγος επισκέφτηκε τον χώρο των θυρίδων στο συγκεκριμένο κατάστημα για να παραλάβει διάφορα  κοσμήματα κι άλλα αντικείμενα και είδε ότι το περιεχόμενο της θυρίδας ήταν ανέπαφο. Στην επόμενη επίσκεψη της, στις 21 Αυγούστου 2013, εισήλθε στο χώρο του θησαυροφυλακίου, μαζί με τον αρμόδιο υπάλληλο που κατείχε το δεύτερο κλειδί (pass partout) και διαπίστωσε ότι η θυρίδα δεν μπορούσε να ανοίξει.

Η τράπεζα κάλεσε υπηρεσιακά ειδικό τεχνικό από την Αθήνα ο οποίος προσήλθε στο υποκατάστημα το πρωί της 27ης Αυγούστου και με τη χρήση ειδικών εργαλείων προχώρησε στην παραβίαση (διάρρηξη) της κλειδαριάς ασφαλείας. Ανοίγοντας την κλειστή θυρίδα διαπιστώθηκε ότι αυτή ήταν κενή και ότι είχε αφαιρεθεί το σύνολο των αντικειμένων που είχαν τοποθετήσει εκεί οι ενάγοντες. Στις 30 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκε αυτοψία από αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ημέρα οι παθόντες με εξώδικη δήλωση τους κάλεσαν την τράπεζα να ξεκινήσει άμεσα τη προβλεπόμενη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου για να συλλεχθούν και να γνωστοποιηθούν στις διωκτικές αρχές και στους ίδιους τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία έτσι ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους της κλοπής των φυλασσόμενων αντικειμένων στην επίδικη θυρίδα.


Η θέση της τράπεζας

Στις 24 Οκτωβρίου η τράπεζα απάντησε ότι κατόπιν έρευνας που διενήργησαν στελέχη του καταστήματος Θεσσαλονίκης Α' διαπιστώθηκε ότι η δυσλειτουργία της κλειδαριάς οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στη φθορά της λόγω παλαιότητας.

Στη συνέχεια η υπόθεση διερευνήθηκε από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας .Στις 23 Ιανουαρίου 2014, συντάχθηκε Εμπιστευτικό Υπηρεσιακό Σημείωμα της Επιθεώρησης  το οποίο κατέληξε στη διαπίστωση ότι ο ισχυρισμός των εναγόντων, περί παραβίασης - διάρρηξης της θυρίδας και αφαίρεσης  μετρητών και άλλων πολύτιμων αντικειμένων, στερείται βασιμότητας.

Στη σχετική σύμβαση μίσθωσης αναφέρεται ότι η τράπεζα ουδεμία ευθύνη αναλαμβάνει σε σχέση με τα αντικείμενα που τοποθετούνται στις θυρίδες. Μετά την απάντηση αυτή οι ενάγοντες υπέβαλαν την αγωγή.

Στην έκθεση αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του θησαυροφυλακίου, στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2015, από Επιτροπή Στελεχών των συναρμόδιων Διευθύνσεων Ασφαλείας, Τεχνικών Υπηρεσιών και Προμηθειών της Τράπεζας, διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Οι θυρίδες του συγκεκριμένου υποκαταστήματος ανέρχονται στο συνολικό αριθμό 2.726 και είναι τοποθετημένες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δύο αυτοτελών πτερύγων, στα αριστερά και δεξιά της εισόδου του θησαυροφυλακίου, στο υπόγειο του καταστήματος. Απέναντι από το χώρο του θησαυροφυλακίου υπάρχει γραφείο του προϊστάμενου Υπηρεσίας Θυρίδων, έτσι ώστε αυτός να εποπτεύει τον χώρο συνεχώς καθ 'ολη τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Τα θησαυροφυλάκια είναι κατασκευασμένα από τοίχους κατάλληλου πάχους και θωράκισης, που αυξάνουν στο μέγιστο βαθμό την αντοχή τους σε απόπειρες διάρρηξης και φυσικές καταστροφές (πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμό).

Ο δικηγόρος Αστέριος Οδ. Τόσκας, ο οποίος εκπροσωπεί ιδιοκτήτες θυρίδων, δήλωσε στη Voria.gr τα εξής:

«Από το 2013 στην πόλη μας κατόπιν πολλαπλών μηνυτήριων αναφορών συμπολιτών μας βγήκε ως πληροφορία πως κάτοχοι θυρίδων της Εθνικής Τράπεζας δηλώνουν πως έχουν παραβιαστεί αυτές και έχει υπεξαιρεθεί το πολύτιμο περιεχόμενο τους.

Έκτοτε έχει επιληφθεί η Ελληνική Ποινική Δικαιοσύνη και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, η οποία συμπληρώνει αισίως τα 2,5 χρόνια διενέργειας και περιλάμβανε αυτοψίες, πραγματογνωμοσύνες κλπ.

Εν συνεχεία ασκήθηκαν στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης αγωγές των θυμάτων με αιτήματα της αποζημίωση τους από την Τράπεζα λόγω μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας. Ήδη είχε εκδοθεί πρόσφατα μία οριστική απόφαση που δικαιώνει ένα εκ των θυμάτων όπου του επιδικάζεται και αποζημίωση, ενώ εκκρεμούν και άλλες αγωγές.

Η τράπεζα δείχνει να τηρεί στάση αναμονής. Η αναμενόμενη ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης και εν συνεχεία η τυχόν άσκηση ποινικής δίωξης κατά ορισμένων προσώπων θα καταδείξει το μέγεθος της ζημίας και την βασιμότητα των καταγγελιών».