Skip to main content

Απόφαση-σταθμός για την ΙΜ Εσφιγμένου: Στη φυλακή ο ζηλωτής ηγούμενος!

Κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία και καταδικάστηκε με συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών, χωρίς αναστολή - Στη φυλακή οδηγείται κι άλλος ένας μοναχός

Στην φυλακή οδηγεί τον ζηλωτή ηγούμενο Μεθόδιο και έναν μοναχό της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου η χθεσινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ έξω από το αντιπροσωπείο (κονάκι) του μοναστηριού, στις Καρυές Αγίου Όρους. Κατά πλειοψηφία (5-2), ο πρώτος κρίθηκε ένοχος για «ηθική αυτουργία» και, ομόφωνα, ο δεύτερος για «εμπρησμό», «έκρηξη», «κατοχή-ρίψη εκρηκτικών» και «οπλοχρησία». Καταδικάστηκαν με συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών, ο κάθε ένας.

Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή τους να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής. Οι δύο κατηγορούμενοι, μαζί με άλλους δύο συγκατηγορουμένους μοναχούς, δεν παρέστησαν στη δίκη και εκπροσωπήθηκαν δια πληρεξούσιου δικηγόρου. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, απόσπασμα της απόφασης θα αποσταλεί στο Αστυνομικό Τμήμα Καρυών ή στην Ασφάλεια Πολυγύρου για τη σύλληψη των δύο φυγόποινων και τη μεταγωγή τους σε φυλακές.

Άλλοι 6 μοναχοί καταδικάστηκαν για «απλή συνέργεια», στις παραπάνω πράξεις, με συνολική κάθειρξη 10 ετών και 4 μηνών. Στις απολογίες τους όλοι ανέφεραν ότι το έκαναν για αμυντικούς λόγους. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν τρεις λαϊκοί που ήταν κατηγορούμενοι για «διακεκριμένη αντίσταση» και «οπλοφορία» και αρνήθηκαν τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πήγαν στο κονάκι μόνο για να προσκομίσουν πράγματα στους μοναχούς.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προβλήθηκε βίντεο από τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας με σκηνές από το επεισόδιο, με τη ρίψη μολότοφ έξω από το αντιπροσωπείο (κονάκι) της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές Αγίου Όρους. Ταμπουρωμένοι ζηλωτές μοναχοί και λαϊκοί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απόφαση για την εκκένωση του αντιπροσωπείου. Δικαστικός επιμελητής , με τη συνδρομή μίνι - μπουλντόζας, επιχειρούσε να εκτελέσει δικαστική απόφαση εκκένωσης του κτηρίου, όταν έπεσαν βόμβες μολότοφ.

Η αποκοπή των ζηλωτών μοναχών -που απαρτίζουν την παλιά αδελφότητα- από τη μοναστική κοινωνία, εδώ και 40 χρόνια, απασχολεί την Ιερά Κοινότητα. Το 2002 ελήφθη απόφαση «απομάκρυνσης των κατεχόντων τη μονή» και επικυρώθηκε από το ΣτΕ, το 2005. Τότε, το Άγιον Όρος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέλεξαν και ανέθεσαν τη μονή σε νέα αδελφότητα ενώ ακολούθησαν επεισοδιακές καταστάσεις, δικαστικές και καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη κατάληψη του μοναστηριού και του παλιού αντιπροσωπείου.