Skip to main content

ΣτΕ: Άκυρες ως αντισυνταγματικές οι παραιτήσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Το ΣτΕ ακύρωσε ως αντισυνταγματικές τις αναγκαστικές παραιτήσεις 3 τέως μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ που έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Με σειρά αποφάσεων του, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ),  ακύρωσε ως αντισυνταγματικές τις αναγκαστικές παραιτήσεις, των τριών τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή του πρώην πρόεδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιου Γιαννόπουλου, του τ. αντιπρόεδρου, Ιωάννη Γιαννάκη και του τ. μέλους του, Δημητρίου Μπίτα, που έγιναν τον περασμένο Μάιο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις και των τριών, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής, πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του ο ελεγχόμενος.

Στις δικαστικές αποφάσεις αναφέρεται ότι δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων, με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, τους κάλεσε να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, τα τρία τέως μέλη του ΔΣ περιέγραφαν στις προσφυγές τους, ότι το βράδυ της 27ης Απριλίου, στην προσωπική σελίδα στο Facebook του κ. Πολάκη, αναρτήθηκε έγγραφο, το οποίο υπέγραφε ο ίδιος και ο κ. Ξανθός και με το οποίο ζητούσαν την παραίτηση όλων των μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το έγγραφο αυτό στη συνέχεια αναρτήθηκε ως Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.         

Σε άλλο σημείο, οι τρεις ανέφεραν ότι «ο κ. Πολάκης ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, λειτουργώντας άκρως εκδικητικά, καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου αρνήθηκαν να εκτελέσουν την παράνομη εντολή του για υιοθέτηση παντελώς άκυρων, ανυπόστατων και παράνομων αποτελεσμάτων (500 προσλήψεων) που ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατάρτισε, υποκαθιστώντας τις αρμόδιες επιτροπές και τα οικεία όργανα του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τούτο θα συνιστούσε για το Δ.Σ. τέλεση σωρείας αδικημάτων και μάλιστα κακουργηματικής μορφής».