Skip to main content

Αποχωρεί από την Ελλάδα η «αγαπημένη» των εφοπλιστών;

Εάν η απόφαση για αποχώρηση της RBS υλοποιηθεί, πιθανώς να προοιωνίζεται εξελίξεις για το μέλλον της ναυτιλιακής κοινότητας στη χώρα μας.

Προβληματίζει η πληροφορία ότι η βρετανική τράπεζα RBS σχεδιάζει να πουλήσει και το ναυτιλιακό κομμάτι του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα και να αποχωρήσει ολοσχερώς από τη χώρα. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη τράπεζα θεωρείται η «αγαπημένη των Ελλήνων εφοπλιστών» ήδη από τη δεκαετία του ’50 και η εδώ παρουσία της είναι συνδεδεμένη με τον κλάδο. Ενδεχομένως αυτή η απόφαση, εφόσον υλοποιηθεί, να προοιωνίζεται εξελίξεις για το μέλλον της ναυτιλιακής κοινότητας στη χώρα, η οποία ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς το βλέπει να διαγράφεται.

Οι τραπεζικές ανακατατάξεις, πάντως, είναι γενικές και δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης. Πληροφορούμαστε, για παράδειγμα, ότι η HSBC ετοιμάζεται να πουλήσει τη θυγατρική της στην γειτονική Τουρκία, αλλά για άλλους λόγους: τις πολύ κακές της χρήσεις. Γενικότερα, οι αναδυόμενες αγορές δεν προσφέρονται αυτόν τον καιρό. Το ίδιο σχεδιάζει να κάνει η HSBC και στην Βραζιλία.

Και μια και ο λόγος στις τράπεζες και στην Τουρκία, καλό είναι στο σημείο αυτό να αναφερθεί και μια ακόμα πληροφορία. Σύμφωνα με αυτή αναβάλλεται γι’ αργότερα – κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του β’ τριμήνου του 2015 – η πώληση του πρώτου πακέτου μετοχών της Finansbank, μέσω του τουρκικού χρηματιστηρίου. Στη σχετική απόφαση καταλήγει η μητρική της, στην Αθήνα, Εθνική Τράπεζα.