Skip to main content

Απόβαση στο Βιετνάμ για το ακτινίδιο της Κεντρικής Μακεδονίας

Σε Πιερία και Ημαθία ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι από το Ανόι - Μετά τη Βραζιλία, διμερές πρωτόκολλο συνεργασίας για την εξαγωγή ακτινίδιων και με τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας

Στον κάμπο της Ημαθίας και στο Δίον Πιερίας βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες έξι ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι από το Βιετνάμ. Η επίσκεψή τους ήταν επαγγελματική και στόχο είχε να δουν από κοντά καλλιέργειες ακτινίδιου, μονάδες τυποποίησης και εξαγωγικές επιχειρήσεις, για να τρέξουν τις διαδικασίες υπογραφής πρωτοκόλλου διμερούς συνεργασίας.

Έτσι, μετά τη Βραζιλία, το Βιετνάμ γίνεται η δεύτερη χώρα που μέσα σε έναν μήνα δίνει το πράσινο φως για εισαγωγές ελληνικών ακτινίδιων.

Η Ελλάδα είχε καταθέσει αίτημα για την εξαγωγή ακτινίδιων στη Βραζιλία από το 2019 και μόλις λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, κλιμάκιο  γεωπόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας βρέθηκαν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, αγροκτήματα και μονάδες της Ημαθίας, όπου έλεγξαν εγκαταστάσεις και καλλιέργειες για να προχωρήσει η υπογραφή σχετικών φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σειρά πήραν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας οι Βιετναμέζοι, ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι από το Ανόι, οι οποίοι βρέθηκαν σε συνεταιρισμούς Βέροια, σε καλλιέργειες στο Δίον Πιερίας και σε εγκαταστάσεις συσκευαστηρίων και εξαγωγικών επιχειρήσεων στις δύο περιοχές, με τις πληροφορίες να τους θέλουν ενθουσιασμένους και αποφασισμένους να εγκρίνουν την υπογραφή των σχετικών πρωτόκολλων συνεργασίας.

«Το Βιετνάμ είναι μια αγορά που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αφενός γιατί έχει πληθυσμό κοντά στα 100.000.000 κατοίκους κι αφετέρου γιατί δεν έχει καθόλου ευρωπαϊκά ακτινίδια. Αυτή τη στιγμή προμηθεύεται τα φρούτα από τη Νέα Ζηλανδία και πωλούνται στους καταναλωτές προς 5-6€/κιλό, ενώ η τιμή του ελληνικού ακτινίδιου, μαζί με τα μεταφορικά δεν θα υπερβαίνει τα 2,5€/κιλό», είπε στη Voria, ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της συνεταιριστικής Venus Growers.

Τους έξι κρατικούς υπαλλήλους συνόδευαν δύο στελέχη του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το τμήμα Φυτοϋγειονομικής Προστασίας και Ελέγχου, που τους είχαν από κοντά. Οι Βιετναμέζοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακτινίδια και θέλουν να είναι σίγουροι πως είναι απαλλαγμένα από παράσιτα και ασθένειες, προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή διμερούς πρωτόκολλου συνεργασίας για την εξαγωγή των φρούτων.

Image

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη Voria.gr ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, «η ελληνική παραγωγή ακτινίδιου αγγίζει τον τελευταίο χρόνο τις 320.000 τόνους και 205.000 από αυτούς έχουν οδηγηθεί στις αγορές του εξωτερικού. Το 72% των εξαγωγών αφορά την Ευρώπη, ενώ μικρότερες ποσότητες καταλήγουν στην Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, τα ΗΑΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, κ.α.».

Το ακτινίδιο αποτελεί μια δυναμική και συνεχώς αναπτυσσόμενη καλλιέργεια κυρίως στον κάμπο της κεντρικής Μακεδονίας. Πιερία, Πέλλα και Ημαθία έχουν μεγάλες εκτάσεις, ενώ ακτινίδια καλλιεργούνται επίσης σε Άρτα, Καβάλα, Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία.
 
Σημειώνεται πως τη χρονιά 2021-2022 εξήχθησαν 187.000 τόνοι ακτινίδιων η αξία των οποίων έφτασε στα 228 εκατ. ευρώ.

Οι παραγωγοί ζητούν κίνητρα, αλλά και παρεμβάσεις από την πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσουν την καλλιέργεια του ακτινίδιου.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι οι ψυκτικοί θάλαμοι που σήμερα υπάρχουν επαρκούν για 120-130.000 τόνους αποθηκευμένου προϊόντος, όταν η εγχώρια παραγωγή φτάνει ή και ξεπερνά τις 300.000 τόνους τον χρόνο.

«Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν νέοι, ψυκτικοί χώροι, γιατί αυτοί που υπάρχουν δεν επαρκούν. Επιπλέον, πρέπει να στραφούμε ως χώρα σε νέες αγορές για να εξάγονται άμεσα τα φρούτα, καθώς αφενός δεν μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου δεν καταναλώνουμε όλη την ποσότητα του ακτινίδιου, όπως και γενικά ως Έλληνες δεν καταναλώνουμε πολλά φρούτα», ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης.