Skip to main content

«Από τους καλύτερους όλων των εποχών» ο 13ος Μαραθώνιος Μ. Αλέξανδρος

Ρεκόρ συμμετοχών, αγωνιστικό «βάθος» και πολλά υποσχόμενες επιδόσεις στον Stoiximan.gr 13ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Ο Stoiximan.gr 13ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» της Κυριακής 1 Απριλίου πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών, όχι μόνο για τις δυνατές συγκινήσεις που προσέφερε στους πάνω από 20.000 δρομείς, αλλά επίσης για τις επιδόσεις που σημείωσαν οι Έλληνες και ξένοι πρωταθλητές που βρέθηκαν στην εκκίνηση, δημιουργώντας μάλιστα την προοπτική για ακόμα καλύτερους χρόνους στις επόμενες διοργανώσεις, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διοργάνωσης αναφέρθηκε ο Τεχνικός Διευθυντής, Νίκος Χαλάτσης, ο οποίος προχώρησε στην αγωνιστική ανάλυση της σημαντικότερης αθλητικής εκδήλωσης της Βόρειας Ελλάδας: «Στον μεγάλο Μαραθώνιο είχαμε ρεκόρ συμμετοχών, στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία. Παρότι οι καιρικές συνθήκες μετά το μισό της διαδρομής δεν ευνοούσαν τις μεγάλες επιδόσεις, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και του δυνατού αντίθετου αέρα, ο Κενυάτης Ντάνιελ Ρότιτς τρέχοντας μόνος του έκανε έναν ‘μεγάλο’ χρόνο, 2:16.04. Έδειξε ότι με καλύτερες συνθήκες και ανάλογο συναγωνισμό είναι ικανός να πλησιάσει τους κορυφαίους του αγωνίσματος. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι τρεις ακόμη προσκεκλημένοι Μαραθωνοδρόμοι υψηλού επιπέδου, οι οποίοι θα προσέφεραν θέαμα και ανταγωνισμό για ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις, αντιμετώπισαν δυσκολίες της τελευταίας στιγμής, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να έρθουν στην πόλη μας. Ο Γιάννης Κρέκας (Volkswagen Running Team), που στα 36 του έκανε μία μεγάλη ατομική επίδοση με χρόνο 2:31:11, έδειξε επίσης ότι με πιο έντονο συναγωνισμό και καλύτερες καιρικές συνθήκες μπορεί να πετύχει μία ακόμα καλύτερη επίδοση. Ακολούθησαν οι Κυριάκος Συμιριώτης (Volkswagen Running Team), Γιάννης Ζαχαράκος, Γιώργος Τσιγκερίδης και Κώστας Τριανταφύλλου, με επιδόσεις από 2:42:00 έως 2:45:00, υψηλός μέσος όρος επιδόσεων, αλλά αδικήθηκαν και αυτοί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Γενικά, είμαστε ευχαριστημένοι από το επίπεδο του αγωνίσματος, αν ληφθούν υπόψη τα προαναφερόμενα.

» Στις γυναίκες, η Κενυάτισσα Γιούνες Μοράα Ονιάτσα κέρδισε τρέχοντας με αντίξοες καιρικές συνθήκες από τη μέση της διαδρομής και μετά, κάνοντας χρόνο 2:45:19, όχι πολύ μακριά από την ατομική της επίδοση. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Μαρία Βράιτς από την Κροατία, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Πολωνή Όλγα Μακόφσκα. Μεγάλες απούσες οι Σόνια Τσεκίνι και Στέφανι Λεοντιάδου, οι οποίες λόγω προβλημάτων της τελευταίας στιγμής συμμετείχαν στον Δρόμο των 10 χλμ., γεγονός που τους στέρησε μία μεγάλη επίδοση στον Μαραθώνιο, δεδομένης της παρουσίας της Κενυάτισσας και της Κροάτισσας πρωταθλήτριας.

» Στα 10 χλμ. των ανδρών έγινε μεγάλη μάχη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, μεταξύ του καλύτερου Ούγγρου αθλητή στις μεσαίες αποστάσεις Λάζλο Γκρέγκορ και του Έλληνα πρωταθλητή Κώστα Γκελαούζου (Arla Protein Running Team), οι οποίοι πρόσφεραν εντυπωσιακό θέαμα, αφού η νίκη κρίθηκε πάνω στο νήμα. Η μονομαχία τους σίγουρα έμεινε αξέχαστη σε όλους τους θεατές και τους φιλάθλους. Την τριάδα συμπλήρωσε, πολύ κοντά στους δύο πρωταγωνιστές της κούρσας, ο 42χρονος Θεόδωρος Αναγνώστου (Volkswagen Running Team), παλιός πρωταθλητής των στιπλ, με εντυπωσιακό χρόνο 31:31, ακολουθούμενος από τον Μαραθωνοδρόμο υψηλών επιδόσεων Αντώνη Παπαδημητρίου.

» Στις γυναίκες τη νίκη κατέκτησε η Μαραθωνοδρόμος Σόνια Τσεκίνι (Volkswagen Running Team), η οποία με την επίδοσή της 36:03 στα 10 χλμ. έδειξε ότι είναι έτοιμη να κάνει πολύ καλή επίδοση στον Μαραθώνιο. Πολύ κοντά της, δεύτερη η Στέφανι Λεοντιάδου (Volkswagen Running Team), με την πολύ καλή επίδοση 36:34. Την τρίτη θέση κατέκτησε η Βίκυ Καραγεωργάκη (Volkswagen Running Team) με 37:24, η οποία στην ηλικία των 45 χρόνων συνεχίζει να τρέχει πολύ γρήγορα στις αποστάσεις που μπαίνει και εξακολουθεί να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Οι αθλήτριες Μαργαρίτα Ντίνα, Βάσω Παπαδοπούλου, Φανή Δημητριάδου και Ξένια Βασιλειάδου ήταν εκείνες που συμπλήρωσαν την πρώτη οκτάδα, καθιστώντας τα 10 χλμ. ως τον δρόμο με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

» Στα 5 χλμ. νικητής ο Χρήστος Καλλίας (Stoiximan Running Team) σε εξαιρετική φόρμα και με εξαιρετική επίδοση 15:01, έδειξε ότι φέτος θα πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεύτερος ο Λάμπρος Μαλτέζος και τρίτος ο Παναγιώτης Γραμμένος του διοργανωτή συλλόγου ΜΕΑΣ Τρίτων, με αξιοπρεπείς επιδόσεις, έδειξαν ότι φέτος θα έχουν διακρίσεις τόσο σε δρόμους επί δημοσίας οδού όσο και σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις εντός στίβου.

» Στα 5 χιλιόμετρα των γυναικών νικήτρια αναδείχθηκε η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου και των 10 χλμ. Ράνια Ρεμπούλη (Stoiximan Running Team), που με τη νίκη της αυτή έγινε η πρώτη αθλήτρια που κατακτά για τρίτη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα αυτό. Πίσω της η Αθηνά Κοΐνη (Stoiximan Running Team) με 17:19 έδειξε ότι σιγά-σιγά συνέρχεται μετά από συνεχόμενους δύσκολους τραυματισμούς ενώ και η τρίτη Ζωή Ανδρικοπούλου (Stoiximan Running Team) έδειξε ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον στις αποστάσεις αυτές. Οι αθλήτριες Γεωργία Κωνσταντινοπούλου, Ειρήνη Μιχάλα, Φωτεινή Μυστακίδου, καθώς και η Κύπρια Ελπίδα Χριστοδουλίδου ήταν εκείνες που ακολούθησαν ανεβάζοντας την ποιότητα και το επίπεδο και αυτού του δρόμου».

Από την πλευρά του, ο έμπειρος δημοσιογράφος και πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ, Γιάννης Μαμουζέλος, έκανε το παρακάτω αρχικό σχόλιο, αναφερόμενος στην συνολική εικόνα του αγώνα:

«Η φετινή διοργάνωση έδειξε ότι υπάρχει καλό αγωνιστικό ‘βάθος’, τόσο στον Μαραθώνιο όσο και στις άλλες δύο αποστάσεις του αγωνιστικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι οι προπονητές ή οι παράγοντες των σωματείων της Θεσσαλονίκης και των άλλων περιοχών μπορούν να κερδίσουν έναν αξιόλογο έμψυχο δυναμικό αναζητώντας δρομείς 15 έως 22-23 ετών που δεν έχουν αθλητικό δελτίο, για να τους παρακινήσουν να εγγραφούν και να ξεκινήσουν μια πιο συστηματική αθλητική δραστηριότητα.

Οι Μαραθώνιοι δρόμοι, γενικά στην Ελλάδα, δύσκολα μπορούν να έχουν περισσότερους ξένους αθλητές κορυφαίου επιπέδου, γιατί οι διαδρομές δεν είναι τόσο ελκυστικές για τους δρομείς που έχουν απαιτήσεις υψηλών επιδόσεων. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι για την προσέλκυση πολλών καλών δρομέων απαιτείται μεγάλο μπάτζετ για έξοδα διαμονής, πριμ συμμετοχής και πριμ ρεκόρ, κάτι που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί από Μαραθωνίους όπως αυτοί που διοργανώνουμε στην Ελλάδα.

Ειδικά όμως για τον Μαραθώνιο ‘Μέγας Αλέξανδρος’, πρέπει να πούμε ότι είναι μία διοργάνωση με ξεχωριστό σκοπό, που υπάρχει για να υπενθυμίζει ποιος ήταν ο Μακεδόνας στρατηλάτης και για να τιμά ένα ιστορικό πρόσωπο που δεν ανήκει μόνο στη Μακεδονία ή στην Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά ανήκει στην παγκόσμια ιστορία.

Στους Δρόμους των 5 και 10 χιλιομέτρων, πάντοτε μπορούν να υπάρχουν στην εκκίνηση καλοί και γνωστοί δρομείς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως συνέβη και φέτος. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεις στους απλούς, χομπίστες δρομείς την ικανοποίηση ότι τρέχουν μαζί με τους πρωταθλητές. Είναι ένα στοιχείο που σε κάνει να θέλεις να συμμετάσχεις στον αγώνα».

Καταλήγοντας, ο κ. Μαμουζέλος αναφέρθηκε στις αγωνιστικές επιδόσεις που σημειώθηκαν στη φετινή διοργάνωση:

«Ο Μαραθώνιος δρόμος είχε καλούς χρόνους, βελτιωμένους συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα, ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερο αγωνιστικό ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια.

Στα 10 χλμ. ανδρών κυριάρχησε το στοιχείο του πολύ έντονου συναγωνισμού για τη νίκη, ανάμεσα στο Ούγγρο Γκρέγκορ και τον Γκελαούζο. Αυτό το συναρπαστικό φινάλε μιας κούρσας που κρίθηκε στο νήμα ενθουσίασε τον κόσμο, που ίσως δεν έχει συνηθίσει να βλέπει τέτοιες εικόνες σε αγώνες που γίνονται σε δημόσιο δρόμο.

Στα 10 χιλιόμετρα των γυναικών είδαμε γενικά καλούς χρόνους και ωραίο συναγωνισμό μέχρι το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Ουσιαστικά στο τελευταίο 1 με 1,5 χιλιόμετρο κρίθηκαν οι τελικές θέσεις. Ο κόσμος έβλεπε τις προπορευόμενες αθλήτριες και ένιωθε την επιθυμία να τις ενισχύσει στην προσπάθειά τους.

Όσον αφορά στα 5 χλμ., αυτό που έμεινε ως εικόνα ήταν η παρουσία γνωστών Ελλήνων αθλητών, οι οποίο είχαν αρκετά καλό συναγωνισμό. Κυρίως, όμως, το γεγονός ότι μία αθλήτρια όπως η Ρεμπούλη κερδίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον αγώνα και αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς. Η επιτυχημένη συμμετοχή μιας τέτοιας αθλήτριας είναι πλέον συνδεδεμένη με τη διοργάνωση».

Ο Stoiximan.gr 13ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, διοργανώθηκε από τον «ΜΕΑΣ Τρίτων», τελώντας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, καθώς και υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού - Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.