Skip to main content

Από το 2016 η μάχη του δήμου Θεσσαλονίκης με τα γκράφιτι

Η στάση αναμονής των στελεχών της ΝΔ Θεσσαλονίκης, ο εξοπλισμός αντι-γκραφίτι του δήμου Θεσσαλονίκης και ο Αβραμόπουλος και ο Ζέρβας για τον ΠΑΟΚ.
  • Στάση αναμονής τηρούν τα κομματικά στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης εν όψει των εσωκομματικών εξελίξεων. Η σιγή που τηρήθηκε όλο το διάστημα κατά το οποίο τα δημοσιεύματα σχετικά με τα εσωκομματικά έπαιρναν και έδιναν, δίνει και το στίγμα τους. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Μηνάς Σαμαντζίδης, είναι αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει του θεσμικού ρόλου του και γι’ αυτό αποφεύγει τις όποιες δημόσιες παρεμβάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί –και μάλιστα λεπτομερώς- τις τοποθετήσεις όλων των υπολοίπων.

 

  • Το 2013 ο δήμος Θεσσαλονίκης έκανε μια πρωτοποριακή κίνηση. Απέκτησε τις προδιαγραφές για την προμήθεια του εξοπλισμού αντι-γκραφίτι, δηλαδή των υλικών με τα οποία θα καθαρίζει τα γκραφίτι και την οπτική ρύπανση στην πόλη και ειδικά στα μνημεία. Το γκραφίτι μπορεί να θεωρείται μορφή σύγχρονης τέχνης, πλην όμως σε πολλές περιπτώσεις αντί να δημιουργεί καταστρέφει. Πριν από δυο χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να είναι ο πρώτος πανελλαδικά που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Δυο χρόνια μετά την πρωτιά έκλεψε η Αθήνα. Εκεί με συνοπτικές διαδικασίες υιοθέτησαν την ιδέα των υλικών αντι-γκραφίτι, έκαναν το διαγωνισμό, τα προμηθεύτηκαν και ήδη έχουν γίνει εξορμήσεις καθαρισμού, με θεαματικά αποτελέσματα (π.χ. περιοχή Αγνώστου Στρατιώτη). Εμείς μείναμε όμως στην… ιδέα. Δυο άγονοι διαγωνισμοί προμήθειας των υλικών και ολιγωρία οδήγησαν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Θανάση Παππά, να ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι πρόθεση του δήμου είναι να κάνει νέο διεθνή διαγωνισμό. Δήλωσε μάλιστα «αποφασισμένος». Αυτό σημαίνει ότι αν όλα πάνε καλά ο δήμος θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα ανεπιθύμητα γκραφίτι από το 2016 και μετά… Από πρωτοπόρος… Και που να μην ήταν και αποφασισμένοι.

 

  • Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Κωνσταντίνος Ζέρβας χάρηκαν από κοντά τη νίκη του ΠΑΟΚ στο βόλεϊ και την κατάκτηση του πρωταθλήματος και κατ’ επέκταση του νταμπλ. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ήταν στο εξωτερικό, αλλά μόλις ενημερώθηκε για τη νέα μεγάλη επιτυχία έδωσε εντολή να φωταγωγηθεί το δημαρχείο. Επίσης, αναμένεται νέα βράβευση της ομάδας (μετά εκείνη για την κατάκτηση του κυπέλλου) από το δημοτικό συμβούλιο. Ευτυχώς έχουμε και κάτι να κάνει αυτή την πόλη υπερήφανη. Αρκεί να μην είναι το μόνο…

 

  • Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έδωσε ο Βασίλης Λεβέντης, όπου μίλησε για όλους και για όλα. Εντύπωση έκανε όμως η αναφορά του στη ΝΔ, όπου δεν ασχολήθηκε με κανέναν άλλο παρά μόνο με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο κ. Λεβέντης τον θεωρεί με σιγουριά τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ και φρόντισε μάλιστα να του ασκήσει και την απαιτούμενη κριτική. Πάντως, ο περιφερειάρχης επιμένει να δηλώνει σε όλους τους τόνους και σε πολλές συνεντεύξεις που έδωσε το προηγούμενο επταήμερο ότι «αυτή τη στιγμή γι’ αυτόν υπάρχει μόνο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Το γεγονός όμως ότι ο κ. Λεβέντης δεν ασχολήθηκε με κανέναν άλλο από τους λεγόμενους «υποψήφιους» έχει τη δική του σημασία.

    Ο Βόρειος