Skip to main content

Κριτική από το ΔΝΤ αλλά έχει να βάλει λεφτά από το 2012

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει να συνεισφέρει οικονομικά στην χώρα μας από το 2012, δηλαδή, πάνω από 3,5 χρόνια

Και ουσιαστικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι εκτός ελληνικού προγράμματος εδώ και πολλούς μήνες. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται αρμοδίως, το Ταμείο έχει να συνεισφέρει οικονομικά στην χώρα μας από το 2012! Δηλαδή, πάνω από 3,5 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα, το μόνο που κάνει είναι κυρίως... κριτική και βεβαίως υψηλή επίβλεψη της εφαρμογής των κατά καιρούς μνημονίων. Ενίοτε συνεισφέρει και με κάποια μικροποσά στο πρόγραμμα, τα οποία, ωστόσο, είναι ανάξια λόγου.

Το γεγονός δεν έχει διαφύγει της προσοχής, βεβαίως και των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι, σε κάθε ευκαιρία, φροντίζουν να το υπενθυμίζουν, με νόημα στο ΔΝΤ. Ωστόσο, αυτό δεν δείχνει να μειώνει τον ζήλο του για κριτική. Αντιθέτως, σε ορισμένες περιπτώσεις το Ταμείο είναι πιο αυστηρό ακόμα και σε σχέση με την εποχή που έδινε λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην πραγματικότητα, λένε όσοι κατά καιρούς «δούλεψαν» μαζί του, από ελληνικής πλευράς, αυτό το οποίο κάνουν στο Ταμείο είναι να αξιοποιούν στο έπακρο την απουσία σοβαρών εποπτικών - ελεγκτικών αρχών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βαθύς γνώστης αυτού του ελλείμματος - κενού είναι πάνω από όλους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφαγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν μπορεί να φανταστεί ελληνικό μνημόνιο, χωρίς ΔΝΤ.
Γι' αυτό και συμπεριλαμβάνεται στους βασικούς θιασώτες του Ταμείου...