Skip to main content

Από τις Σέρρες ο νέος πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου

Ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος αντικαθιστά τον Αντώνη Γυφτόπουλο. Άνοιγμα Τζιτζικώστα στην περιφέρεια με την επιλογή προέδρου εκτός Θεσσαλονίκης.

Ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος (κεντρική φωτο) εξελέγη νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Ο κ. Σπυρόπουλος της παράταξης «Αλληλεγγύη», που θα αντικαταστήσει τον κ. Αντώνη Γυφτόπουλο, αποτέλεσε πρόταση του περιφερειάρχη για την προεδρία του συμβουλίου. 

Η παράταξη του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, επέλεξε να ψηφίσει συντεταγμένα τον κ. Σπυρόπουλο. Συγκεκριμένα από τους 71 περιφερειακούς συμβούλους δυο απουσίαζαν, ένας απείχε και ψήφισαν 68. Τον κ. Σπυρόπουλο υπερψήφισαν 43 περιφερειακοί σύμβουλοι, δηλαδή στο σύνολό της η παράταξη Τζιτζικώστα χωρίς την παραμικρή διαρροή ενώ οι 25 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επέλεξαν το λευκό. Την αποχή επέλεξε ο Θανάσης Αγαπητός της ΑΝΤΑΡΣΙΑ.

Η επιλογή του Παναγιώτη Σπυρόπουλου έχει συγκεκριμένους συμβολισμούς καθώς είναι η πρώτη φορά που στο περιφερειακό συμβούλιο θα προεδρεύει ένας περιφερειακός σύμβουλος εκτός Θεσσαλονίκης και μάλιστα από το μεγαλύτερο νομό της Κεντρικής Μακεδονίας, τις Σέρρες. Ο κ. Τζιτζικώστας είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του στο παρελθόν ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως Κεντρική Μακεδονία δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη και πως θα επιδιώξει ισορροπία ανάμεσα στους νομούς, ώστε να μην αισθάνονται αποκλεισμένοι οι κάτοικοι εκτός Θεσσαλονίκης. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει φροντίσει από την αρχή της θητείας του να δώσει θεματικές αρμοδιότητες σε όλους τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Τώρα η επιλογή για την προεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την πορεία.

«Θέλω να ευχαριστήσω το σώμα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αυτά τα δυόμιση χρόνια, καθώς δε θα είμαι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Να διατυπώσω μια παρακαταθήκη: Χρειάζεται θεσμική θωράκιση και εμβάθυνση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κανείς δε νοιάζεται περισσότερο για τα περιφερειακά συμβούλια από τους ίδιους τους συμβούλους Πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο συλλογικό, πιο χρήσιμο στην κοινωνία», είπε ο κ. Γυφτόπουλος, ο οποίος είχε ενημερώσει τον περιφερειάρχη ότι δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ο κ. Γυφτόπουλος ευχαρίστησε και προσωπικά τον περιφερειάρχη. «Είναι η ώρα να εκλέξουμε τον επόμενο πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου», είπε πριν αρχίσει η ψηφοφορία.

Τον απερχόμενο πρόεδρο ευχαρίστησε ο κ. Τζιτζικώστας «για την εξαιρετική προεδρία τα δυόμιση αυτά χρόνια Με τη δουλειά, το έργο και την παρουσία σας, αναβαθμίσατε το ανώτατο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ερμηνεύοντας τα αισθήματα του συνόλου του περιφερειακού συμβουλίου να σας ευχαριστήσω γιατί τα χρόνια αυτά κρατήσατε γερά το τιμόνι του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο λειτούργησε υποδειγματικά. Σας ευχαριστώ για την υποδειγματική συνεργασία».

Ο κ. Γυφτόπουλος επισήμανε πως με την επιλογή του κ. Σπυρόπουλου στόχος είναι η σύνθεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, αλλά και η περιφερειακή ανάπτυξη της ίδιας της Περιφέρειας, γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγεται ένας περιφερειακός σύμβουλος από το μεγαλύτερο εκτός Θεσσαλονίκης νομό, τις Σέρρες.

Με την επιλογή αυτή ο κ. Τζιτζικώστας επιβεβαίωσε γι' ακόμη μια φορά την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2019 και κλείνει κάθε σενάριο περί δήμου Θεσσαλονίκης...

Για τις θέσεις του αντιπροέδρου και του γραμματέα του οργάνου εξελέγησαν κατόπιν της πρότασης της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου οι:

Στάθης Σαρηγιαννίδης, αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου

 

-Αντιπρόεδρος: Στάθης Σαρηγιαννίδης από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» του Γιάννη Ιωαννίδη. Και στην περίπτωσή του επιλέγεται περιφερειακός σύμβουλος εκτός Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα από την Ημαθία, αντικαθιστώντας τον κ. Στέλιο Βαλιάνο.

Θανάσης Χειμώνας, γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

 

-Γραμματέας: Παραμένει ο Θανάσης Χειμώνας από την παράταξη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» της Δέσποινας Χαραλαμπίδου. Κι αυτός περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα από την ψηφοφορία είναι:

-Πρόεδρος ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος. Από τους 71 περιφερειακούς συμβούλους απουσίαζαν δύο και απείχε ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Θανάσης Αγαπητός. Ψήφισαν 68 και τον κ. Σπυρόπουλο υπερψήφισαν 43 περιφερειακοί σύμβουλοι, δηλαδή στο σύνολό της η παράταξη Τζιτζικώστα χωρίς την παραμικρή διαρροή. Οι 25 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επέλεξαν το λευκό.

-Αντιπρόεδρος ο κ. Σαρηγιαννίδης. Ψήφισαν 69 περιφερειακοί σύμβουλοι (προστέθηκε η κ. Πόπη Καλαϊτζή). Υπέρ του κ. Σαρηγιαννίδη ψήφισαν 38 περιφερειακοί σύμβουλοι, δύο ψηφοδέλτια ήταν άκυρα και 29 ψήφισαν λευκό.

-Γραμματέας ο κ. Χειμώνας. Ψήφισαν 69 περιφερειακοί σύμβουλοι. Ο κ. Χειμώνας έλαβε 37 ψήφους, δύο ψηφοδέλτια ήταν άκυρα και 29 λευκά.