Skip to main content

Από τις 9 Δεκεμβρίου η εκδήλωση «Νάουσα, Η Πόλη του Οίνου»

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους οίνους των Ναουσαίων παραγωγών και να γευτούν παραδοσιακά προϊόντα

Έτοιμη να υποδεχθεί για ακόμη μια χρονιά τους οινόφιλους στην εκδήλωση «Νάουσα, Η Πόλη του Οίνου», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 11 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χρήστος Λαναράς«ΒΕΤΛΑΝΣ», είναι η πόλη της Νάουσας.

Στην φετινή εκδήλωση, το Ξινόμαυρο αποκαλύπτεται μέσα από τις υποζώνες της Νάουσας, τη δυνατότητα εξέλιξής του στο χρόνο, αλλά και την «αντιπαράθεσή» του, τόσο με άλλα ελληνικά κρασιά όσο και με Βουργουνδίες και Barolo. Για άλλη μια χρονιά, την οργάνωση του προγράμματος έχει αναλάβει ο Γιάννης Καρακάσης MW, παρουσία καταξιωμένων εισηγητών όπως οι Δρ. Στέφανος Κουνδουράς, Δρ. Γιάννης Βογιατζής και οινοποιών της ζώνης. Επίτιμος προσκεκλημένος, ο Άγγλος Lance Foyster MW, ιδιοκτήτης της Clark Foyster Wines Ltd, που θα συμμετέχει στο πάνελ με θέμα την εξαγωγική δυναμική των κρασιών ΠΟΠ Νάουσα.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους οίνους των Ναουσαίων παραγωγών και να γευτούν παραδοσιακά προϊόντα, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες για παιδιά, graffitiμε έμπνευση το λογότυπο του Συνδέσμου της Νάουσας, έκθεση με ξυλόγλυπτα και κοσμήματα. Οι Φίλοι του Καρναβαλιού Νάουσας με τα ξωτικά τους θα μας βάλουν σε χριστουγεννιάτικη διάθεση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η εκδήλωση μνήμης για τους ανθρώπους που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πρόσφατη ιστορία της Νάουσας (Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου / 17:30) με συντονιστές τους κκ Αλέξανδρο Οικονόμου και Τάκη Μπαϊτση, που θα κλείσει με δοκιμή αντιπροσωπευτικών κρασιών των οινοποιών που πλέον δεν βρίσκονται εν ζωή.

Τέλος είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου η καρδιά του Ξινόμαυρου θα χτυπάει σε όλη την πόλη της Νάουσας, με εκδηλώσεις στα winebars και τα εστιατόρια. Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, προσφέρεται η δυνατότητα επίσκεψης στο Σπίτι του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» («Βόλτα στην παράδοση της Νάουσας»), εξερεύνησης της ΠΟΠ ζώνης μέσα από μια περιπατητική διαδρομή με τους TRIGIRO. Τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους με ειδικές εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης, ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες, ΕΔΩ.

Λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Ο Σύνδεσμος απαρτίζεται από 20 μέλη-παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην ΠΟΠ ζώνη της Νάουσας. Ο αριθμός των μελών αποτελεί το σύνολο σχεδόν των παραγωγών της περιοχής.

Ως αποστολή του Συνδέσμου είναι η ανάληψη δι-επαγγελματικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στρατηγικά στη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προώθηση των οίνων της ζώνης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία του Ξινόμαυρου και στους ΠΟΠ οίνους της Νάουσας.

Παράλληλα, δέσμευση του Συνδέσμου είναι η προβολή του μοναδικού δεσμού ανάμεσα στο Ξινόμαυρο και στην ιστορία της Νάουσας. Καθώς η καλλιέργεια και η οινοποίηση του Ξινόμαυρου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων της Νάουσας από τα τέλη του 19ου αιώνα, αυτή η πολύτιμη κληρονομιά της κουλτούρας του Ξινόμαυρου-όπως αντανακλάται μέσα από ήθη και έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα έως σήμερα-πρέπει να διασωθεί, να συνεχιστεί και να αποτελέσει έμπνευση μιας ξεχωριστής αφήγησης.

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΛΟΥΣΗ
ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ
Δ. ΤΑΡΑΛΑ – ΕΛΙΝΟΣ
ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ
ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ
ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΥΔΑ
ΚΤΗΜΑ ΚΕΛΕΣΙΔΗ
ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ
ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΓΑΤΙΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΑΛΑΜΑΡΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΝΑΤΣΙΟΥ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΡΚΟΒΙΤΗ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΗ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ TSANTALI