Skip to main content

Από τις 21 Νοεμβρίου το «κίνημα» Μπακογιάννη

Έτοιμη να ιδρύσει ένα νέο πολιτικό φορέα στις 21 Νοεμβρίου, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της, ενώ εκτιμά ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα είναι η τελευταία μονοκομματική.
Έτοιμη να ιδρύσει ένα νέο πολιτικό φορέα στις 21 Νοεμβρίου, δηλώνε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ενώ απαντά σε όσους πιστεύουν ότι προχωρά στην δημιουργία νέου κόμματος από πίκρα και προσωπικό καπρίτσιο.

«Το μόνο που ζητώ από αυτούς τους ανθρώπους σήμερα είναι να παρακολουθήσουν στενά τη διαδρομή που ξεκινάμε από την 21η Νοεμβρίου» υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη, αποκαλύπτοντας ότι το νέο «κίνημα» δεν θα είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος.

Ένα κίνημα που, όπως αναφέρει στη συνέντευξη, «θα μιλήσει για ένα σαρωτικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έρχεται να αναζητήσει ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης και ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Που θα μεταφέρει την ανάπτυξη από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα».

Η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι η κρίση δεν θα αφήσει το πολιτικό σύστημα ανέγγιχτο και θα υπάρξουν μεγάλες ρήξεις. «Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα είναι η τελευταία μονοκομματική» τονίζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εθνικής συνεννόησης στη βάση προγραμματικών συμφωνιών.

Αναφερόμενη στη οικονομία, τονίζει ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν έχει εκλείψει και εκτιμά ότι η τέταρτη δόση του δανείου θα είναι άκρως προβληματική. Όσον αφορά την άποψη ότι δεν μπορεί το έλλειμμα να μειωθεί μέσα σε 18 μήνες, η Ντόρα Μπακογιάννη σημειώνει «Θέλω να μου πείτε έναν οικονομολόγο παγκοσμίως ο οποίος να υποστηρίζει αυτό το θαύμα», ενώ υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αν μειωνόντουσαν στο 50% οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις, και κοβόντουσαν πλήρως οι δαπάνες του κράτους.

Σχετικά με την ρήξη Μητσοτάκη με την ηγεσία της ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε:

«Εάν κανένας δει την πολυτάραχη πολιτική ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μπορεί να του καταλογίσει πολλά, αλλά κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους. Η μεγάλη του ανησυχία, κι εδώ συμμερίζομαι απολύτως την άποψή του, είναι ότι η ελληνική κοινωνία παίρνει λανθασμένα μηνύματα όταν η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου εξακολουθεί και πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο που πολιτευόταν πριν από την κρίση και προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα από τους Έλληνες».

Σχολιάζοντας την άποψη της ΝΔ ότι το έλλειμμα δεν μειώνεται σε 18 μήνες, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο εάν κοπεί το 50% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, το 50% των συντάξεων και περικοπεί πλήρως τις δαπάνες του κράτους.

«Θέλω να μου πείτε έναν οικονομολόγο παγκοσμίως ο οποίος να υποστηρίζει αυτό το θαύμα. Μπορεί να το κάνει μόνο εάν βγει ευθέως και πει ότι θα κόψω το 50% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, θα κόψω το 50% των συντάξεων και θα περικόψω πλήρως τις δαπάνες του κράτους. Αυτό φαντάζομαι ουδείς το προτείνει ως πολιτική διέξοδο σήμερα», ανέφερε.

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση πολλών στελεχών που θεωρούνταν φυσικοί της σύμμαχοι εντός ΝΔ, με πρώτον τον αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε:

«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε νομίζω σ’ αυτή τη χώρα ότι οι πολιτικοί –αναφέρομαι και στον πατέρα μου, αναφέρομαι και στον Κυριάκο– έχουν τις δικές τους προσωπικές πολιτικές διαδρομές και τα δικά τους πολιτικά πιστεύω. Εγώ διαγράφηκα από τη ΝΔ διότι πίστευα και πιστεύω ότι το μεγάλο αστικό κόμμα της χώρας όφειλε την ώρα της κρίσης να στηρίξει το πακέτο δανειοδότησης και να διαφωνήσει με τα επιμέρους μέτρα. Δεν πιστεύω ότι έχει σχέση με τη σοβαρότητα και την αλήθεια η θέση για μηδενισμό του ελλείμματος σε 1 - 1,5 χρόνο, όπως δεν είχε και η εξαγγελία του Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν». Κάθε στέλεχος στη Νέα Δημοκρατία έχει τη δική του πορεία και τα δικά του πιστεύω και τα σέβομαι όλων, απλώς τα δικά μου είναι διαφορετικά».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο πολλοί από αυτούς να συμπορευθούν μαζί της σημείωσε ότι «Η απόφαση για πολιτικές ρήξεις είναι πάντοτε προσωπική απόφαση του καθενός. Αυτό που σήμερα πιστεύω είναι ότι στην πολιτική δίνεις μάχη για τις ιδέες σου και όχι για τις καρέκλες σου. Σε ό, τι αφορά την οικογένεια, οι σχέσεις μας ήταν πάντοτε απολύτως ξεκάθαρες, οικογενειακές, οι πολιτικές διαδρομές μπορεί να είναι και διαφορετικές. Άλλωστε, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερχόταν από την πρώτη στιγμή στο κόμμα μου, οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι σήμερα λένε ότι δεν μπορώ να πείσω ούτε τον αδελφό μου θα έλεγαν ότι το Mητσοτακαίικο από φυλή έγινε κόμμα. Δεν γλιτώνω την κριτική είτε έτσι είτε αλλιώς».