Skip to main content

Από τη Σύσκεψη για το Κυπριακό θα απουσιάζει… η Κύπρος!

Ο Αναστασιάδης θα παρευρίσκεται ως εκπρόσωπος της Ε/κ κοινότητας, ενώ δεν θα παρίσταται εκπρόσωπος του κυπριακού κράτους, για το οποίο αποφασίζουν.

Ομολογώ πως μού προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι τα ελληνικά ΜΜΕ υποβαθμίζουν τα όσα συμβαίνουν και μέλλει να συμβούν σε λιγότερο από ένα μήνα, όπου μια συμφωνία για το Κυπριακό, όπως προδιαγράφεται, θα σωρεύσει επί πλέον δεινά στον ελληνισμό. Αν εκστομίσει κάποιος την συνηθισμένη ατάκα "δεν πουλάει το θέμα", απαντώ ότι αν τα ΜΜΕ το είχαν στα πρώτα θέματα, όπως επιβάλλεται, δεν θα πωλούσε απλώς, αλλά θα ξεπουλούσε.

Το θάψιμό του από ελλαδικής πλευράς, δεν σημαίνει μόνον αδιαφορία, αλλ’ ίσως και ενοχή για την αναμενόμενη καταστροφική για τον ελληνισμό απόφαση, με δεδομένη την ασφυκτική πίεση που ασκούν Βρετανοί και Νούλαντ για υπογραφή μιας ανθελληνικής συμφωνίας. Αυτό από πολλά συμπεραίνεται, αλλά επιβεβαιώνεται τελικά από την πρωτοφανή αξίωση της Βρετανίας να συζητηθεί το Κυπριακό χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ε.Ε.

Πληροφορίες του "Φιλελεύθερου" Λευκωσίας αναφέρουν ότι το Λονδίνο "φίλτραρε" την παράγραφο των Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το Κυπριακό, προτού ανάψει πράσινο φως και δώσει τη συγκατάθεσή του στην έκδοση της θέσης των "28", σύμφωνα με την οποία η ΕΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διάσκεψη για την Κύπρο.

Πρόκειται για δύο παραμέτρους των Συμπερασμάτων που εγκρίθηκαν και αντανακλούν τον διαχρονικό ρόλο που διαδραματίζει η Βρετανία έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τη στάση που ενδεχομένως θα τηρήσει το Λονδίνο στη διάσκεψη για την ασφάλεια:

1. Η Βρετανία διεμήνυσε προς διάφορες κατευθύνσεις ότι δεν θα μπορούσε να στηρίξει οποιανδήποτε αναφορά που θα ανατρέπει την "ουδετερότητα της ΕΕ", σε σχέση με τη διαδικασία της 12ης Ιανουαρίου. Ανάλογες θέσεις περί "ουδετερότητας" της ΕΕ διατυπώνουν, "όλως τυχαίως", η Άγκυρα και ο Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι έχουν ήδη ανάψει πράσινο φως για την απλή "παρουσία" της ΕΕ στη διάσκεψη, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση να μη βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τους "5" (δύο κοινότητες και τρεις εγγυήτριες δυνάμεις).

Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι η παρουσία της ΕΕ στη διαδικασία τείνει να προσλάβει διακοσμητικό χαρακτήρα, ενώ σύμφωνα με έγκυρους κοινοτικούς κύκλους, φέρεται να στοχεύει κατά κύριο λόγο στην έκφραση πολιτικής στήριξης επί της συμφωνίας που επιδιώκεται να εξασφαλιστεί, όπως ακριβώς συνέβη και το 2004, όταν ο Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωνε ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν συμβατό με το κεκτημένο, παρά το γεγονός ότι έβριθε παρεκκλίσεων.

2. Η Βρετανία, επεσήμανε ότι μπορούσε να αποδεχθεί το σκέλος της αναφοράς (που τελικά περιλήφθηκε στα Συμπεράσματα), σύμφωνα με την οποία "η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος-μέλος της Ένωσης", αλλά εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί ανάλογη αναφορά για την "Κυπριακή Δημοκρατία", με προφανή στόχο να μη δημιουργηθεί εικόνα μετεξέλιξης του υφιστάμενου κράτους, κάτι που θα προκαλούσε εντονότατες αντιδράσεις εκ μέρους της Άγκυρας και του ψευδοκράτους.

Δηλαδή, ο Αναστασιάδης θα παρευρίσκεται ως εκπρόσωπος της Ε/κ κοινότητας, ενώ δεν θα παρίσταται εκπρόσωπος του κυπριακού κράτους, για το οποίο όμως αποφασίζουν. Αν αυτό γίνει αποδεκτό από ελληνικής πλευράς, θα σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τελειώσει και δημιουργείται ένα άλλο κράτος εξ υπ’ αρχής, με δύο συνιστώντα ισότιμα μέρη. Πλήρης αποδοχή των τουρκικών όρων. Και τι θα γίνει φερ’ ειπείν με την αιγυπτοκυπριακή συμμαχία; Θα καταργηθεί, αφού το Τ/κ μέρος δεν την επιθυμεί. Και άπειρες άλλες συμφωνίες.

Οι πληροφορίες του "Φιλελεύθερου" αναφέρουν ότι η Λευκωσία επεδίωξε την εξασφάλιση αναφοράς στα Συμπεράσματα, για τη "συμμετοχή" της ΕΕ στη διάσκεψη για την Κύπρο. Στο πλαίσιο της παρασκηνιακής διαβούλευσης, η Βρετανία φρόντισε να στείλει τα δικά της μηνύματα περί της ανάγκης τήρησης "ουδετερότητας" εκ μέρους της ΕΕ.

Για όσους δεν αντελήφθησαν τι πάνε να υπογράψουν, αρκεί μόνο να αναρωτηθούν πώς θα υπογραφεί συμφωνία για το Κυπριακό χωρίς το κράτος της Κύπρου, και χωρίς την Ε.Ε. η οποία θα έχει άμεσες επιπτώσεις από την διαφορετική μορφή ενός κράτους μέλους της, και την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. από το Τ/κ παράθυρο.