Skip to main content

Από την ερχόμενη Πέμπτη η Θεσσαλονίκη περιμένει λύσεις

Για τη Θεσσαλονίκη η άσκηση ουσιαστικής καθημερινής διαχείρισης από την κεντρική εξουσία ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική το επόμενο διάστημα.

Από την ερχόμενη Πέμπτη υποθέτουμε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να κυβερνά, αφού τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτό είναι ένα καλό νέο για την Ελλάδα, που από τις αρχές του καλοκαιριού –αν όχι από νωρίτερα- βρίσκεται σε κώμα. Η τραπεζική αργία, τα capital controls, το δημοψήφισμα, το 3ο μνημόνιο και ό,τι το συνόδευσε εντός και εκτός Βουλής, τα μπάνια του λαού, η προεκλογική εκστρατεία και οι εκλογές, τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό και στις ΗΠΑ για τον ΟΗΕ και τις επενδύσεις, δεν επέτρεψαν τη λήψη και την εφαρμογή καμίας απόφασης για την καθημερινότητα της κοινωνίας, της αγοράς και της οικονομίας. Μόνο ένας – δύο υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης προσπάθησαν κάτι να πουν και κάτι να κάνουν, αλλά ο χρόνος τους ήταν περιορισμένος.  

Στην Ελλάδα τα προβλήματα –όχι μόνο τα μεγάλα, αλλά και τα μικρότερα και καθημερινά- είναι πιεστικά. Η χώρα βρίσκεται σε κρίση και ύφεση εδώ και έξι χρόνια, κάτι που όχι μόνο είναι πρωτοφανές στη μεταπολεμική ιστορία του αναπτυγμένου κόσμου, αλλά έχει δημιουργήσει απίστευτες καταστάσεις, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική χρεοκοπία και στην πλήρη κοινωνική αποσύνθεση.

Όπως αναγνώρισαν τα περισσότερα κόμματα με δηλώσεις τους, αλλά κυρίως με την ψήφο τους στη Βουλή, το 3ο μνημόνιο προσφέρει ένα σωσίβιο, που μένει να αποδειχθεί εάν είναι προσωρινό ή μονιμότερο. Αρκεί φυσικά να ξεκινήσει η εφαρμογή του, εκ παραλλήλου με όλα τα υπόλοιπα που χρειάζεται η διακυβέρνηση μιας χώρας. Τις καθημερινές διευθετήσεις, που αποδεικνύουν κι αυτές τη διαχειριστική επάρκεια ή ανεπάρκεια όσων παίρνουν αποφάσεις. Διότι μπορεί τα μεγάλα θέματα όπως το μνημόνιο και το δημόσιο χρέος να καθορίζουν τα οικονομικά δεδομένα –επομένως και τις θετικές ή αρνητικές προϋποθέσεις για τα μικρότερα θέματα-, αλλά μια χώρα χρειάζεται ένα καθημερινό μάνατζμεντ από αυτούς που την κυβερνούν. Κι αυτό εδώ και μήνες λείπει από την Ελλάδα.

Για τη Θεσσαλονίκη η άσκηση ουσιαστικής καθημερινής διαχείρισης από την κεντρική εξουσία ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική το επόμενο διάστημα. Από τη μια οι κατεπείγουσες ανοιχτές υποθέσεις της κατασκευής του μετρό, της πώλησης του λιμανιού, της παραχώρησης του αεροδρομίου, της προώθησης της Ζώνης Καινοτομίας και του εκσυγχρονισμού της ΔΕΘ - Helexpo  και από την άλλη τα γενικότερα προβλήματα της αγοράς και των επιχειρήσεων (φορολογικό, ασφαλιστικό, ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος), αλλά και η θηριώδης ανεργία, δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυκτικό και ταυτόχρονα εκρηκτικό για την οικονομία.

Η υποχώρηση της κατανάλωσης, η πτώση των εξαγωγών, η μείωση του μεταφορικού έργου και η σχεδόν πλήρης απουσία επενδύσεων είναι μηνύματα που δεν προοιωνίζουν μια καλή επόμενη ημέρα. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αναμένονται με ενδιαφέρον, αλλά αν οι σχετικές πρωτοβουλίες δεν εκδηλωθούν γρήγορα η κατάσταση θα καταστεί μη αντιστρέψιμη. Αν δεν είναι ήδη…