Skip to main content

Από τη Θεσσαλονίκη έρχεται ο νέος αντιμνημονιακός πόλος

Η ΛΑΕ αποκτά ολοκληρωμένη δομή κόμματος και παλεύει για την επιτυχία της πρώτης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 12ης Νοεμβρίου.

Μέσα από τις ζυμώσεις έρχονται οι συναντήσεις και μέσα από τις συναντήσεις έρχεται η... συμπόρευση. Ίσως ακόμη να είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για ένα νέο χώρο στην Αριστερά με μαζικότερα χαρακτηριστικά, όμως οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τη Θεσσαλονίκη στο μετεκλογικό τοπίο είναι ενδεικτικές. Είναι ίσως το πρώτο βήμα.

Η Λαϊκή Ενότητα ανασυντάσσεται, δημιουργεί το οργανωτικό κομμάτι της και καλύπτει τα κενά που έμειναν από την αιφνιδιαστική δημιουργία της πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Γίνεται με άλλα λόγια κόμμα με δομή. Η πρώτη μεγάλη συνέλευση όλων των μελών της Θεσσαλονίκης γίνεται απόψε στις 18.00' στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (αίθουσα Αβραάμ Μπεναρόγια), όπου θα μπει το πολιτικό πλαίσιο εν όψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της ΛΑΕ στην Αθήνα (ΣΕΦ) το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου.

Υπάρχουν όμως και πρακτικά ζητήματα που θα συζητηθούν απόψε. Χαρακτηριστικό είναι η ενεργός παρουσία της ΛΑΕ στην πρώτη πανελλαδική – πανεργατική απεργία της 12ης Νοεμβρίου, όπου τα στελέχη του κόμματος θέλουν να έχουν διακριτή παρουσία και να συμβάλουν ώστε να οργανωθεί η κινητοποίηση με τον καλύτερο τρόπο και βέβαια να έχει μαζική συμμετοχή.

Και μπορεί οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να έχουν προσχωρήσει στη ΛΑΕ όμως ή οπουδήποτε αλλού) να συναντώνται μια ώρα μετά απόψε στο κτήριο της ΕΔΟΘ, ωστόσο στις 12 Νοεμβρίου θα συναντηθούν όλοι μαζί στους δρόμους...

Η «Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς», στην οποία έχουν προσχωρήσει οι απογοητευμένοι ΣΥΡΙΖΑίοι (κυρίως μέλη της «Κίνησης των 53») έχει επίσης οργανωθεί και απόψε συζητά στον 4ο όροφο της Προξένου Κορομηλά 51 τόσο το πολιτικό πλαίσιο, όσο και τις πολιτικές και κινηματικές διεργασίες της τρέχουσας περιόδου. Κύριο αντικείμενο της συνέλευσης – συνεδρίασης όμως είναι η ενημέρωση για την αντίστοιχη εκδήλωση της Αθήνας (με τον ίδιο τίτλο όπως και προ ημερών στη Θεσσαλονίκη: Η ζωή μετά το Μνημόνιο 3: Συγκυρία, Αριστερά, Κίνημα), που σηματοδοτεί και τον πανελλαδικό χαρακτήρα που αποκτά πλέον η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικά πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν πλέον ενεργά στη «Δικτύωση», όπως ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Τάκης Κορωνάκης, το πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Δημήτρης Καρύδης κ.ά.

Στόχος είναι να γίνει η πρώτη πανελλαδική σύσκεψη της πρωτοβουλίας στην Αθήνα, στα μέσα του ερχόμενου Δεκεμβρίου και απώτερος σκοπός είναι να συνεννοηθεί όλο το αντιμνημονιακό κομμάτι και να συναντηθεί, ώστε να λάβει τα χαρακτηριστικά ενός ενιαίου μετώπου.

Τα στελέχη της «Δικτύωσης» είπαν στη Voria.gr ότι ακόμη είναι νωρίς να μιλήσει κάποιος για ένα κοινό «μόρφωμα» ή ακόμη και κόμμα, όμως ουσιαστικά εκεί κατατείνουν όλες οι ζυμώσεις. Κι εκεί ακριβώς μπορεί να γίνει η συνάντηση με τη ΛΑΕ...

Στο πίσω μέρος του μυαλού όλων των εξωΣΥΡΙΖΑϊκών δυνάμεων είναι να δημιουργήσουν τον νέο αντιμνημονιακό πόλο και η αρχή γίνεται στους δρόμους. Εκεί λοιπόν και τα μέλη της «Δικτύωσης» θα συναντηθούν με τα μέλη της ΛΑΕ στις 12 Νοεμβρίου, όπως και σε όλες τις πρωτοβουλίες αντίστασης στα νέα μέτρα και στις κινητοποιήσεις... Μένει να ξαναπιαστούν από το... χέρι.