Skip to main content

Πώς θα λειτουργεί η θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας «OK! Thess»

Στόχος να λειτουργήσει η προ-θερμοκοιτίδα στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Οι φορείς που θα συμμετέχουν και το πλαίσιο λειουργίας.

Στους τρεις πρώτους μήνες του 2016 ενδέχεται να ξεκινήσει να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη η προ-θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας όπου θα φιλοξενηθούν υπό σύσταση νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) καθώς και υπό σύσταση κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ).

Ο δήμος Θεσσαλονίκης και φορείς της πόλης προχωρούν στη δημιουργία του Ανοικτού Οικοσυστήματος Καινοτομίας με την επωνυμία «Οικοσύστημα Καινοτομίας και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης», υπό διακριτικό τίτλο «OK! Thess» και με σκοπό τη λειτουργία προ-θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας.

Οι φορείς που θα απαρτίζουν την προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας, εκτός από το Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ΤΕΙ, το ΑΠΘ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο ΣΒΒΕ και ο ΣΕΒΕ.

Το επόμενο διάστημα όλοι οι φορείς θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτό το εγχείρημα. Η συμμετοχή του δήμου αναμένεται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς επίσης και η στέγαση του κτηρίου «Μέγαρο Μακρίδη» για τη στέγαση της προ-θερμοκοιτίδας.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η παροχή προσωρινού χώρου εργασίας σε δυνητικές ή νεοφυείς επιχειρήσεις, η συμβουλευτικής υποστήριξης της επιχειρηματικής προετοιμασίας τους, η διοργάνωση ενεργειών δικτύωσης για τη στήριξη των εν λόγω ομάδων με απώτερο στόχο την εξεύρεση δυνητικών επενδυτών καθώς και η υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων εκπαίδευσης – κατάρτισης.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου σε θέματα επιχειρηματικότητας Σίμο Μπενσασσών, «η προ-θερμοκοιτίδα αρχικά θα μπορεί να φιλοξενεί 20-30 ομάδες, ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα το κτήριο να προσφέρει υπηρεσίες σε πολλές περισσότερες». Όπως εξήγησε, γίνονται προσπάθειες ώστε να λειτουργήσει σε εθελοντική βάση έως το Φεβρουάριο – Μάρτιο. Ήδη η δημοτική αρχή αναζητά χορηγίες προκειμένου να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα που έχει ως στόχο να αναδείξει την επιχειρηματικότητα και να "χτυπήσει" την ανεργία, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης. Ο κ. Μπενσασσών υπογράμμισε ότι «τα αποτελέσματα από αυτή την προσπάθεια θα φανούν σταδιακά στην πόλη».

Πώς θα λειτουργεί η προ-θερμοκοιτίδα

Οι καινοτόμες επιχειρηματικές οντότητες θα στεγαστούν στο «OK! Thess», μετά από αξιολόγηση της ιδέας που προτίθενται να αναπτύξουν, με κριτήρια όπως η αξιοπιστία της ιδέας, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει, την φύση του προϊόντος που, δυνάμει, προκύπτει κλπ. Κατά κανόνα από τις ΚοινΣΕπ θα στεγάζονται οι “κεντρικές” λειτουργίες, καθώς οι υπόλοιπες είναι από την φύση τους, τις περισσότερες φορές, κατανεμημένες.

Το οικοσύστημα αυτό θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογικής υποδομής. Ένα Οικοσύστημα Καινοτομίας θα είναι ανοιχτό στην ευρύτερη καινοτόμα κοινότητα είτε, κάτω από ορισμένους περιορισμούς σε άτομα που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την υποδομή (Wi-Fi, χώροι συνεργασίας κλπ), είτε σε οργανισμούς που θα μπορούσαν να “κλείσουν” τις εγκαταστάσεις για εκδηλώσεις που σχετίζονται με την καινοτομία.

Στην πρώτη περίπτωση, τα άτομα θα υποχρεούνται σε απλή εγγραφή και θα γίνονται δεκτά με κάρτα μέλους και είτε θα υπόκεινται σε μικρή χρονοχρέωση για την χρήση του χώρου.

Το Οικοσύστημα Καινοτομίας δέχεται μια νεοφυή επιχείρηση για ένα διάστημα έως 12 μηνών. Η εισαγωγή της επιχείρησης στο OK! Thess γίνεται μετά από μια αρχική αξιολόγηση της ιδέας που η υπό σύσταση επιχείρηση θέλει να αναπτύξει. Η αξιολόγηση γίνεται από ομάδα τριών έως 5 ατόμων με εμπειρία στην αξιολόγηση καινοτόμων ιδεών.

Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος των δραστηριοτήτων της νεοφυούς επιχείρησης μέσα στο OK! Thess, πέραν αυτών που επιβάλει το περιβάλλον του κτιρίου. Ανάλογα με την φύση της ιδέας και της επιχείρησης, άλλες θα ασχοληθούν αποκλειστικά με θέματα marketing ή επιχειρησιακού σχεδιασμού (business plan), άλλες θα συνεχίσουν την ανάπτυξη, και άλλες θα κάνουν και τα δύο.

Είναι σημαντικό οι συστεγαζόμενες οντότητες να έχουν αρκετή επαφή μεταξύ τους ώστε να μπορούν να προκύψουν μελλοντικές συνεργασίες αλλά και συνεργασίες κατά την διάρκεια της παραμονής στο OK! Thess.