Skip to main content

Από... κορεατικά χέρια τα ν/σ για ανακεφαλαιοποίηση και προαπαιτούμενα

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και την ελληνική κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπεί, όπως όλα δείχνουν, ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ.

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Για το σκοπό αυτό πυρετώδεις είναι οι διεργασίες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και την ελληνική κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπεί, όπως όλα δείχνουν, ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ, πρώην σύμβουλος του Γιάννης Βαρουφάκη. Ο Κορεάτης Κιμ, έχει αναλάβει ρόλο συντονισμού κυβέρνησης-τρόικας για την τελική σύνταξη των κειμένων. Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τα δύο νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή. Το πρώτο αφορά το μίνι πολυνομοσχέδιο με τις διορθώσεις επί των προαπαιτούμενων Αυγούστου και Σεπτεμβρίου και το δεύτερον την τελική μορφή του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη. Κατά πληροφορίες, θα προωθηθεί προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μάλλον Παρασκευή και Σάββατο.

Το συμπληρωματικό πολυνομοσχέδιο θα περιέχει ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά, την εξαίρεση της παράκτιας ζώνης των Λιπασμάτων Δραπετσώνας από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ και όλες τις διορθωτικές διατάξεις που ζήτησε η τρόικα από τα ορόσημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να καλυφθεί ένα ακόμη  μέρος από τα 48 προαπαιτούμενα που οδηγούν στην υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Παρά ταύτα η αισιοδοξία που υπήρχε το Σαββατοκύριακο ότι η συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη θα σηματοδοτούσε τη δρομολόγηση της εκταμίευσης της δόσης μετριάσθηκε μετά τη συνειδητοποίηση της εμπλοκής στα θέματα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, της προστασίας της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και της απελευθέρωσης των φαρμακείων.

Η κυβέρνησης «τρέχει» πλέον να προλάβει την προθεσμία του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου με στόχο να έχουν ψηφιστεί και τα δύο νομοσχέδια.