Skip to main content

Από σήμερα η απαρχή σύγκρουσης δύο διαφορετικών κόσμων

Η σύγκρουση των ΗΠΑ με την Κίνα έχει αρχίσει εδώ και λίγους μήνες και θα φέρει οπωσδήποτε επιπτώσεις σε όλον τον πλανήτη.

Λίγα 24ωρα πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος της Κίνας εξέπληξε με την ομιλία του στο Νταβός, δίνοντας μια έμμεση απάντηση στον αμερικανικό νεοπατριωτιισμό της νέα αμερικανικής κυβέρνησης. Και μπορεί μεν ο Ομπάμα να έδωσε το δαχτυλίδι της παγκοσμιοποίησης στην Γερμανία και την Μέρκελ, έρχεται όμως η Κίνα να αυτοχριστεί ως η έχουσα τον ηγετικό ρόλο σε μια κατάσταση, την οποία θέλει ο Τραμπ, αν όχι να ανατρέψει, τουλάχιστον να εξασθενίσει την δυναμική της.

Ο Κινέζος πρόεδρος, στο Νταβός, μίλησε για «κοινότητα με κοινή μοίρα» και έκανε λόγο για την παγκόσμια διακυβέρνηση. «Οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι πήγε στραβά στον κόσμο μας, αλλά τα παγκόσμια προβλήματα δεν οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση», δήλωσε ο Σι Τζιν Πίνγκ. «Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής επιδίωξης κέρδους και όχι της παγκοσμιοποίησης». Λησμόνησε όμως πως αυτός ήταν ο σκοπός της παγκοσμιοποίησης, με την εξάλειψη των μικρών επιχειρήσεων και της αστικής τάξης, και την γιγάντωση των πολυεθνικών.

«Οφείλουμε να εξισορροπήσουμε την παγκοσμιοποίηση, να την κάνουμε περισσότερο ισχυρή, περισσότερο ανοικτή, περισσότερο αειφόρα. Δεν ωφελεί να κατηγορούμε την παγκοσμιοποίηση για τα προβλήματα του πλανήτη», λησμονώντας πάλι να αναφέρει την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, τα μεταναστευτικά κύματα και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς και την επιβολή της λιτότητας σε δικαίους και αδίκους. Η Κίνα φυσικά, θα εξακολουθήσει να υπηρετεί την «παγκόσμια τάξη», την οποία θέλει να ανατρέψει ο Τραμπ και ο Πούτιν, όπως δήλωσε η μέλλουσα να αντικατασταθεί πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, καταφανώς συγκινημένη που βρέθηκαν κάποιοι ηγέτες με πρόθεση να σταματήσουν την εξάρτηση της υφηλίου από τα χρηματοπιστωτικά κέντρα που την κυβερνούν.

Ο Κινέζος πρόεδρος απέρριψε την κύρια κατηγορία που απευθύνει ο Τραμπ (και ο Ομπάμα το έλεγε), πως η Κίνα συγκρατεί σκοπίμως υποτιμημένο το νόμισμά της, προς βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και προειδοποίησε ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή. Με την ομιλία του ο Σι Τζιν Πίνγκ ενίσχυσε την άποψη ότι το κενό που σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ να αφήσει στο μέτωπο της παγκοσμιοποίησης, προτιμώντας μερικό προστατευτισμό, η Κίνα θα το αναπληρώσει. (και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα συγκρουστεί με την Γερμανία).

Πάντως, πολύ νωρίτερα, από ό,τι υπολόγιζαν οι οικονομικοί αναλυτές, η κινεζική οικονομία (η οποία βρίσκεται μια ανάσα από τα 11 τρισεκατομμύρια ευρώ) προσπέρασε την αμερικανική οικονομία, λίγο μεν, αλλά η μεν πρώτη παρουσιάζει αξιοζήλευτη δυναμική, σε αντίθεση με την δεύτερη που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Υπολογίζεται μάλιστα, πως σε μια 5ετία η διαφορά θα είναι κατά 30% περίπου υπέρ της Κίνας, πάντα με την προϋπόθεση πως δεν θα συμβούν συνταρακτικά γεγονότα, γεγονός που δεν είναι απίθανο, με δεδομένο ότι ο κατεστημένος ισχυρός δεν εγκαταλείπει εύκολα την θέση του, και μεταχειρίζεται παντοίους τρόπους για να μη χάσει οριστικώς την πρωτιά.

Ουσιαστικά, η σύγκρουση με την Κίνα έχει αρχίσει εδώ και λίγους μήνες, αλλά με επεισόδια που παρόμοια συνέβαιναν κατά διαστήματα. Προκειμένου όμως να μη δυναμώσει επικίνδυνα, η νέα αμερικανική πολιτική έχει σκοπό να περιορίσει την δυναμική της. Και η σύγκρουση, όποιας μορφής, θα φέρει οπωσδήποτε επιπτώσεις σε όλον τον πλανήτη.

Η Κίνα, έχει κάποια «όπλα», κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν, τα οποία είναι αδύνατο να μη λάβουν υπόψη οι ΗΠΑ. Ποια είναι αυτά; Οι «σπάνιες γαίες». Για την κατασκευή οθόνης υγρών κρυστάλλων χρειάζεται «ευρώπιο». Για Compact disks, «δυσπρόσιο». Για οπτικές ίνες, «έρβιο». Καθώς και άλλα 13 ακόμη ευγενή μέταλλα ή σπάνιες γαίες, που είναι τα πιο σημαντικά υλικά για την κατασκευή των συσκευών υψηλής τεχνολογίας. Στην παγκόσμια παραγωγή τους κυριαρχεί η Κίνα, η οποία και επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς στην εξαγωγή τους. Αυτή κρατάει το κλειδί.