Skip to main content

Από πού πάνε για τη Θεσσαλονίκη κύριοι υπουργοί της κυβέρνησης;

Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, κανείς από τους επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων δεν «ανέβηκε» στη Θεσσαλονίκη.

Του Γιώργου Μητράκη

Kαλά που έγινε υπουργός ο Δημήτρης Μάρδας. Διότι τέσσερις μήνες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης κανείς από τους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων δεν «ανέβηκε» στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθεί και να συζητήσει με τους φορείς της οικονομίας.

Για κάποιο λόγο το αποφεύγουν, διότι προσκλήσεις υπάρχουν. Ούτε ο υπουργός Οικονομικών, ούτε ο υπουργός Οικονομίας, ούτε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχουν κάνει την τιμή στην «πρωτεύουσα του Βορρά», όπου σε σημαντικό βαθμό «χτυπάει» η παραγωγική, επιχειρηματική και οικονομική «καρδιά» της χώρας. Έτσι το «βάρος» σηκώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ως κάτοικος της πόλης και γνωρίζοντας τους ανθρώπους δεν μπορεί εύκολα να αρνηθεί. Μόνο που δεν είναι κατάλληλος ούτε για να ακούσει όλες τις ερωτήσεις, ούτε –πολύ περισσότερο- για να δώσει όλες τις απαντήσεις. Τι μπορούμε να εικάσουμε;

Πρώτον, οι υπουργοί θα αρχίσουν να ασκούν πολιτική μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Δε στέκει, αφού είναι υπουργοί ακόμη κι αν δεν νομοθετούν. Οφείλουν, δηλαδή, να διαβουλεύονται.

Δεύτερον, οι υπουργοί δέχονται στο γραφείο τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των φορέων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κι αυτό είναι σχετικό, καθώς υπάρχουν φορείς της Θεσσαλονίκης που έχουν «φάει πόρτα» κατ’ επανάληψη. Το μόνο που κατάφεραν είναι να παραδώσουν κάποιο υπόμνημα.

Τρίτον, οι υπουργοί δεν κάθονται στις καρέκλες τους για να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Ίσως να ισχύει αυτό, εξαιρουμένων των τηλεοπτικών πλατό, στα οποία μπορεί κανείς να τους δει –και να τους βρει- από τις επτά το πρωί μέχρι τις δύο τα ξημερώματα. Όχι όλους, αλλά πολλούς.

Τι άλλο μένει να σκεφτούμε; Ότι αποφεύγουν από ιδεολογική αντίληψη να συναντήσουν επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς. Αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι –το λιγότερο- τραγικό. Από ποιον άλλο περιμένουν να μάθουν τι συμβαίνει στην οικονομική πιάτσα και στην καθημερινότητα του πεζοδρομίου, της παραγωγής, των εξαγωγών, του εμπορίου. Ή μήπως η Θεσσαλονίκη «πέφτει» μακριά και κάπως άβολα στο χάρτη; Ποιος αμφιβάλλει ότι τα προβλήματα της οικονομίας έχουν γεωγραφική και χωροταξική διάσταση;

Κανείς δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι μεγάλα και σοβαρά προβλήματα λύνονται με μία επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Αποδεικνύει, όμως, ότι τα αντιμετωπίζεις στα σοβαρά. Στο κάτω κάτω η πολιτική είναι και διαχείριση συμβόλων, άρα και συμβολικών πράξεων και κινήσεων. Χώρια που η προσωπική σχέση μετράει. Όπως και το να δει κάποιος από κοντά ανθρώπους, με τους οποίους συνδιαλέγεται, και καταστάσεις, που οφείλει να επιληφθεί.

Η πρόσκληση που έφτασε χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία για την 40η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, την προσεχή Πέμπτη 28 Μαΐου, στο ξενοδοχείο les Lazaristes, δεν εξέπληξε ως προς την κυβερνητική εκπροσώπηση. Στο πάνελ θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Πιθανότατα χαιρετισμό θα απευθύνει η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.