Skip to main content

Από κοντά θα διαμαρτυρηθεί το ΥΠ.ΕΞ Βρετανίας για την εκτέλεση του 53χρονου

Την πρέσβειρα της Κίνας Φου Γινγκ κάλεσε στο Λονδίνο το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί εκ νέου για την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση ενός 53χρονου Βρετανού από τις
Την πρέσβειρα της Κίνας Φου Γινγκ κάλεσε στο Λονδίνο το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί εκ νέου για την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση ενός 53χρονου Βρετανού από τις κινεζικές αρχές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος επανειλημμένα είχε παρέμβει προσωπικά, προκειμένου να επιτύχει την επιείκεια των κινεζικών αρχών υπέρ του θανατοποινίτη Ακμάλ Σάιχ, καταδίκασε άμεσα την εκτέλεση «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο».

Οι συγγενείς του Σάιχ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο για διακίνηση ηρωίνης, δήλωσαν ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένος. Ο Σάιχ εκτελέστηκε σήμερα το πρωί με θανατηφόρο ένεση στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που εκτελείται στην Κίνα εδώ και 58 χρόνια, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Reprieve (Αναστολή), που εδρεύει στο Λονδίνο.