Skip to main content

Από εξετάσεις καταλληλότητας περνούν τα στελέχη της ΓΓΔΕ

Υπό αυστηρή αξιολόγηση θα τεθούν τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση Πιτσιλή - Ποιοτικά και ποσοτικά τα κριτήρια

«Εξετάσεις» για την επαγγελματική επάρκεια και την καταλληλότητά τους, προκειμένου να συνεχίσουν να υπηρετούν στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων από το 2017, θα κληθούν να δώσουν οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, των οποίων η τριετής θητεία δεν ολοκληρώνεται εντός του 2016.

Τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης καθορίζει με απόφασή του ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Στόχος της διαδικασίας είναι να κριθούν όλοι οι προϊστάμενοι των κεντρικών υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, των Ελεγκτικών Κέντρων (του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων), των ΔΟΥ και των τελωνείων, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχίσουν ή όχι να ασκούν τα καθήκοντά τους και για το υπόλοιπο της θητείας τους στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που θα αντικαταστήσει τη ΓΓΔΕ.

Ανάλογα με την οργανική μονάδα στην οποία προΐσταται ο αξιολογούμενος, ορίζονται και οι αξιολογητές.

Για παράδειγμα, αξιολογητής των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, όπως και των Προϊσταμένων Διεύθυνσης των απευθείας υπαγόμενων στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Υπηρεσιών.

Αξιολογητές των προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας, καθώς και των Ειδικών Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών των Γενικών Διευθύνσεων της ΓΓΔΕ ορίζονται ως Α' Αξιολογητής ο Προϊστάμενος της οικείας Γενικής Διεύθυνσης και ως Β' Αξιολογητής ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ.ο.κ.

Οι αξιολογητές πρέπει να προΐστανται των αξιολογούμενων για πέντε τουλάχιστον μήνες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δεύτερος ιεραρχικά προϊστάμενος, ή αν υπάρχει και διαπιστώνεται κώλυμα άσκησης των καθηκόντων του, την αξιολόγηση διενεργεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων καθορίζονται ποσοτικά κριτήρια επίτευξης των τεθέντων στόχων καθώς και ποιοτικά κριτήρια.

Η ποσοτική αξιολόγηση στηρίζεται στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων σχετικά με την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι καθορίζονται από τα ετήσια Επιχειρησιακά Σχέδια (ΕΣ) της ΓΓΔΕ, ετών 2015 και 2016, τα επιμέρους ετήσια Επιχειρησιακά Σχέδια (ΕΣ) των Γενικών Διευθύνσεων της ΓΓΔΕ ή και τις αποφάσεις τοποθέτησης των προϊσταμένων.

Ποσοτική αξιολόγηση, πέραν της ποιοτικής, πρόκειται να διενεργηθεί μόνο για τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης, υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις οποίες έχουν τεθεί σαφείς ποσοτικοί στόχοι αναφορικά με τον έλεγχο, τη βεβαίωση ή και την είσπραξη, και εφόσον η θητεία αυτών (συμπλήρωση τριετούς θητείας από την ανάληψη των καθηκόντων) δεν λήγει έως το τέλος του έτους 2016.

Σε ποσοτική αξιολόγηση υπόκεινται μόνο οι Προϊστάμενοι Διεύθυνσης των υπηρεσιών: Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και Δ.Ο.Υ Φ.Α.Ε Πειραιά της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, καθώς και Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ, οι προϊστάμενοι των οποίων έχουν θητεία που δεν ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους 2016.

Τα ποσοτικά κριτήρια αξιολόγησης για τις εν λόγω οργανικές μονάδες είναι:

- Το πλήθος των υποθέσεων που ελέγχθηκαν και τα ποσά που βεβαιώθηκαν.

- Το ποσοστό είσπραξης έναντι των παλαιών και των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.