Skip to main content

Από δύο ελέγχους πέρασε ο φάκελος προς τον Λουκά Παπαδήμο

Η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την Αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων ελέγχεται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

Απαντήσεις ψάχνουν οι αστυνομικές αρχές, οι οποίες πραγματοποιούν εξονυχιστική έρευνα για το πώς έφτασε ο παγιδευμένος φάκελος στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ, η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την Αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, πριν φτάσει στα χέρια τους ελέγχεται σε ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου, επειδή στην Ακαδημία Αθηνών -της οποίας είναι πρόεδρος- δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, η αλληλογραφία παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται, ενώ μετά περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν ακολουθήθηκε η διαδικασία με τον παγιδευμένο φάκελο και, αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο παγιδευμένος φάκελος πέρασε από το μηχάνημα που ανιχνεύει εκρηκτικά στην τράπεζα της Ελλάδος, όπου βρισκόταν λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη ο κ. Παπαδήμος, χωρίς πάντως να ανιχνευθεί ότι περιείχε εκρηκτική ύλη.

Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν από τις καταθέσεις του κ. Παπαδήμου και των δύο υπαλλήλων της ΤτΕ που τον συνόδευαν, ενώ εξετάζονται και όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας.

Εξάλλου, στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, καταβάλλεται προσπάθεια να επανασυντεθεί ο φάκελος, ο οποίος διαλύθηκε από την έκρηξη, ώστε να μπορέσουν οι αστυνομικοί να δουν από πού ταχυδρομήθηκε, ποιος αναγράφεται ως αποστολέας και διάφορες λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στις έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση του αποστολέα, στον παγιδευμένο φάκελο ο οποίος εξερράγη στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού, αναγραφόταν η Ακαδημία Αθηνών.

Από την πρώτη έρευνα, φαίνεται πως ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στα χέρια του κ. Παπαδήμου, είχε μικρή ποσότητα μαύρης πυρίτιδας βεγγαλικών, έχοντας ομοιότητες με τους παγιδευμένους φακέλους οι οποίοι είχαν σταλεί στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, καθώς και τα άλλα οκτώ δέματα που εντοπίστηκαν τις επόμενες μέρες, στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, τον περασμένο Μάρτιο.

Στην ΕΛΑΣ έχει σημάνει συναγερμός για την περίπτωση που έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι.