Skip to main content

Από αύριο ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

Η κυβέρνηση, αν και από αύριο ξεκινά η διανομή του πετρελαίου, ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης.

Από  0,85 ευρώ και 0,88 ευρώ ανά λίτρο θα κυμανθεί φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης η διανομή του οποίου ξεκινάει από αύριο.

Πέρυσι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, η τιμή του ήταν από 1,05 έως 1,10 ευρώ. Πάντως η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης. Με το περσινό του κόστος να φτάνει στα 210 εκατ. ευρώ, στόχος της είναι να το μειώσει ακόμα και στο μισό. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι :

μείωση του ποσού του επιδόματος
μείωση των δικαιούχων με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μείωση σχεδόν στο μισό του ειδικού φόρου, κάτι που θα σημάνει και μείωση της τιμής στο 0,75 με 0,78 ευρώ το λίτρο και κατάργηση του επιδόματος.

Η πρόταση της ΠΟΠΕΚ είναι να μειωθεί στα 13 λεπτά το λίτρο (από 23 που ήταν πέρυσι) η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι σημαντικά φθηνότερο από πέρυσι, (οπότε η τιμή εκκίνησης ήταν 1-1,1 ευρώ το λίτρο), καθώς στο μεταξύ υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αναμένεται, ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών και η αποσαφήνιση του ύψους της φορολογίας που θα επιβληθεί στο καύσιμο.