Skip to main content

Από 8 Σεπτεμβρίου έως 3 Νοεμβρίου τα «45α Δημήτρια»

Έκθεση-αφιέρωμα στον Τουλούζ Λοτρέκ αλλά και συναυλίες των Πλασίμπο, Έμα Σάπλιν, Σταύρου Ξαρχάκου και Έλλης Πασπαλά περιλαμβάνουν τα «45α Δημήτρια».
 Περιορισμένα σε χρονική διάρκεια (από τις 8 Σεπτεμβρίου-3 Νοεμβρίου) , σε οικονομικό προϋπολογισμό, αλλά όχι και σε ποιότητα εκδηλώσεων είναι τα φετινά «45α Δημήτρια»- η ετήσια πολιτιστική διοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης αγγίζει μόλις το 1 εκατ. ευρώ και οι εκδηλώσεις της, που περιορίστηκαν φέτος μόλις σε 75, καλύπτουν το σύνολο του καλλιτεχνικού φάσματος (εικαστικά, μουσική, χορός, θέατρο κ.α).

Στους χώρους που φιλοξενούν τις φετινές διοργανώσεις προστίθενται και αίθουσες του νεοανεγερθέντος δημαρχιακού μεγάρου.

Τα 45α Δημήτρια και τις εκδηλώσεις τους παρουσίασε σήμερα στους χώρους του νέου δημαρχιακού μεγάρου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το δημαρχιακό θώκο ύστερα από τρεις συνεχείς θητείες και την «υπερηφάνειά» του για τη μέγιστη πολιτιστική διοργάνωση.

Η εναρκτήρια συναυλία (8 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), κινείται μουσικά από τον Φρειδερίκο Σοπέν (τιμώνται φέτος τα 200 χρόνια από τη γέννηση του) μέχρι τον Τζον Λένον (συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τη γέννηση και 30 από το θάνατό του)

Η εναρκτήρια συναυλία των φετινών Δημητρίων τιτλοφορείται: «Από τον Σοπέν στον Τζον Λένον». Τη συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης, ενώ σολίστ στο πιάνο θα είναι ο Βασίλης Θωμόπουλος. Τραγούδια του Τζον Λένον θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Γισδάκης. Οι «Πλασίμπο» (10/9 Θέατρο Γής) η Εμα Σάπλιν (13/9), ο βιολονίστας Βαντίμ Ρεπίν (29/9 ΜΜΘ), ο Μανώλης Μητσιάς σε σύμπραξη με τον Γιάννη Βακαρέλη (6/10 ΜΜΘ), σειρά συναυλιών ντόπιων καλλιτεχνών σε αφιερώματα (όπως το «Ενός λεπτού σιγή» - από τον ομώνυμο στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου), ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Έλλη Πασπαλά (23/10 στο ΜΜΘ) συνθέτουν το πολλαπλό και πολυδιάστατο πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων των Δημητρίων.

Κορυφαίος τομέας των Δημητρίων αναδεικνύεται ο εικαστικός, με σειρά εκδηλώσεων και κορυφαία, ίσως, τη μεγάλη έκθεση - αφιέρωμα του Τελλογλείου Ιδρύματος του ΑΠΘ (ως συνέχεια της περσινής διοργάνωσης για τον Χουάν Μιρό) στον Τουλούζ Λοτρέκ που καθόρισε με το έργο του τη γοητευτική αλλά και κρίσιμη εποχή του τέλους του 19ου αιώνα. (15/10-31/1/2010). Στα εικαστικά ξεχωρίζουν επίσης η έκθεση με τις αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη (15/9 στην Κάζα Μπιάνκα), έκθεση του Παναγιώτη Τέτση (18/9 στο Κέντρο Πολιτισμού της Τούμπας), αναδρομική έκθεση του Λουκά Βενετούλια με τίτλο «Κρητικός ρεαλισμός» (20/9) στη Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και η έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη που φιλοτέχνησε και το εικαστικό της αφίσας των Δημητρίων, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (24/10-31/12).

Το πρόγραμμα του θεάτρου περιλαμβάνει τη Βαλκανική Θεατρική σκηνή (συνδιοργάνωση με το ΚΘΒΕ) με παραστάσεις από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία (29 /9 - 14/10), το Μικρό Φεστιβάλ (συνάντηση θεατρικών σχημάτων από την Ελλάδα και των εξωτερικό από την ομάδα της Θεσσαλονίκης «Ούγκα Κλάρα» (1-31/10), καθώς και σειρά παραστάσεων όπως το «Σεμινάριο βλακείας» του Σάκη Σερέφα με τον Δημήτρη Πιατά, (1-5/10), το έργο «Λα Πουπέ» με την Αννα Κοκκίνου (15-19/9) «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά (22-26/9) κ.α.

Κορυφαία εκδήλωση στον τομέα του χορού, αυτή με πρωταγωνίστρια τη Σιλβί Γκιγιέμ (επανέρχεται ύστερα από τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τα Δημήτρια) και τον Ρουσέλ Μαλιφάντ (17-18/10) αλλά και το Εθνικό Μπαλέτο της Γεωργίας με παραδοσιακούς χορούς από τη χώρα τους (2-3/10).

Το έντυπο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης κυκλοφορεί ήδη σε εννέα γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ρωσικά, αλβανικά, ρουμανικά, σερβικά και βουλγαρικά), ενώ αναλυτικά βρίσκεται στην ιστοσελίδα των Δημητρίων.