Skip to main content

Από 3 έως 7 χρόνια στους σωφρονιστικούς για τον βασανισμό του Καρέλι

Στους 12 σωφρονιστικούς υπαλλήλους επεβλήθησαν ποινές κάθειρξης από πέντε έως επτά χρόνια - Αθωώθηκε ο διευθυντής, κανείς στη φυλακή

Ένοχοι σε βαθμό κακουργήματος για βασανιστήρια που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του Ιλία Καρέλι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης οι περισσότεροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για την υπόθεση του Αλβανού βαρυποινίτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές της Νιγρίτας.

Πιο αναλυτικά, στους 12, από τους 14 συνολικά, σωφρονιστικούς υπαλλήλους επεβλήθησαν ποινές κάθειρξης από πέντε έως επτά χρόνια, για κακουργηματικό βασανισμό και πρόκληση σωματικής βλάβης. Στον 13ο σωφρονιστικό υπάλληλο του καταστήματος επεβλήθη ποινή φυλάκισης τριών ετών, σε βαθμό πλημμελλήματος, ενώ ο διευθυντής του καταστήματος της Νιγρίτας αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Ωστόσο, η έφεση των καταδικασθέντων αποφασίστηκε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τους 12 και χωρίς όρο για τον 13ο.

Όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, ο θάνατος του 42χρονου Καρέλι δεν συνδέεται με τα βασανιστήρια και ως εκ τούτου η αρχική κατηγορία, αυτή της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου, μετατράπηκε σε πρόκληση βασανιστηρίων που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος.

Το δικαστήριο αποφάσισε, ακόμη, να χορηγήσει σε όλους τους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και επιπλέον σε κάποιους εξ αυτών το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.