Skip to main content

Mπαράζ ανατιμήσεων φέρνει από 1η Ιουνίου ο αυξημένος ΦΠΑ

Ο αυξημένος ΦΠΑ ανεβάζει ξανά τις τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς. Ακριβότερη η δροσιά της μπίρας μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και η συνδρομητική.

Καλό μήνα από αύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου, με αυξήσεις νέες σε φόρους και πρώτα-πρώτα στους έμμεσους, που ως γνωστόν δεν κάνουν εξαιρέσεις μεταξύ εχόντων και μη εχόντων.

Έτσι, αύριο μπαίνει ο Ιούνιος με αύξηση στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, φέρνοντας κύμα ανατιμήσεων σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ το χτύπημα πολλαπλασιάζεται για έντεκα νησιά του Αιγαίου στα οποία η αύξηση δεν γίνεται από το 23% στο 24% αλλά από το 16% στο 24%. Οι επιβαρύνσεις αφορούν συγκεκριμένα: Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% συνεπάγεται επιβαρύνσεις στις τιμές βασικών ειδών στο λεγόμενο "καλάθι της νοικοκυράς" (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά, χυμοί), αλλά και σε εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, καύσιμα στον κλάδο της εστίασης, σε εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

Από την 1η Ιουνίου όμως ισχύουν και οι αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων, που φέρνουν αυξήσεις στα ΙΧ με λιανική τιμή άνω των 20.000 ευρώ και έως και διπλασιάζονται συγκρινόμενα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα. Με το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών και την κατάργηση του καθεστώτος της απόσυρσης είναι βέβαιο ότι η αγορά θα στραφεί στα αυτοκίνητα με τιμή έως 14.000 ευρώ και εκπομπές ρύπων έως 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Στις αυξήσεις όμως περιλαμβάνει και ο διπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μπίρα που θα έχει σαν αποτέλεσμα, στη λιανική, κάθε κουτάκι των 330 ml να κοστίζει 20% επιπλέον.

Η 1η Ιουνίου είναι η ημερομηνία που ακριβαίνει και η....τηλεόραση αφού επιβάλλεται ειδικό τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό, κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση. Υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ. Σε έναν λογαριασμό 55 ευρώ τον μήνα, χωρίς ΦΠΑ, το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 5,5 ευρώ.