Skip to main content

«Απίστευτη» η επενδυτική απραξία στην ελληνική αγορά

Ούτε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers δεν επικρατούσε τέτοιο κλίμα ...αποχής, επισημαίνεται από τις διευθύνσεις επενδύσεων μεγάλων τραπεζών.

«Απίστευτη» χαρακτηρίζουν την απραξία των τελευταίων εβδομάδων οι διευθύνσεις επενδύσεων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

«Ούτε την εποχή μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers δεν επικρατούσε τέτοιο κλίμα ...αποχής απ' οτιδήποτε» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα, πολλά από τα στελέχη τους, περνούσαν τη μέρα τους παρακολουθώντας τις εξελίξεις από την πώληση του πρώτου διεθνούς ομολόγου που έχει ποτέ εκδώσει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί, δηλαδή, που είχε στραμμένα τα μάτια της η αγορά παγκοσμίως. Τα προβλήματα ρευστότητας (αλλά και της επόμενης μέρας, μετά το αργό πετρέλαιο) είναι κοινά παντού.

Το περίεργο ήταν όμως ότι με το θέμα ασχολιόταν και η Αθήνα – ίσως επειδή δεν κινείται και τίποτα άλλο στην πραγματικότητα, καθώς:
Α) Η Τράπεζα Πειραιώς, εξακολουθεί να παραμένει ακέφαλη, χωρίς πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο (οι υφιστάμενοι είναι υπηρεσιακοί)
Β) Η Εθνική Τράπεζα, δεν έχει επίσης πρόεδρο, εδώ και καιρό
Γ) Η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που εποπτεύει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, είναι μεταβατική και το γνωρίζει
Δ) Οι ξένοι επενδυτές, που είναι τοποθετημένοι σε ελληνικά assets, είναι οι μόνοι που τριγυρίζουν πέριξ της πλατείας Συντάγματος, προσπαθώντας να καταλάβουν ποια θα είναι η τύχη των κεφαλαίων που φοβούνται πλέον ότι έχουν «κάψει» στη χώρα μας.