Skip to main content

Απήργησε το προσωπικό του ΟΗΕ για περικοπές στους μισθούς τους

Στη Σύνοδο για τον Αφοπλισμό οι απεργοί διερμηνείς αποχώρησαν από την αίθουσα και οι υπουργοί επέλεξαν να μιλήσουν στα αγγλικά.

Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη προχώρησε σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς, με αποτέλεσμα να αναβληθούν προσωρινά οι συναντήσεις που επρόκειτο να έχει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με υπουργούς και άλλους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή η απεργία (16.00-18.00 ώρα Ελλάδας) αναγκάσε το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καθυστερήσει για μία ώρα ένα πάνελ με τη συμμετοχή του Ύπατου Αρμοστή και του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη Σύνοδο για τον Αφοπλισμό, που ξεκίνησε επίσης σήμερα τις εργασίες της, οι απεργοί διερμηνείς αποχώρησαν από την αίθουσα μετά την ομιλία του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες. Οι υπουργοί που ήταν παρόντες επέλεξαν να μιλήσουν στα αγγλικά, ώστε να μην διακοπεί η σύνοδος.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι από τους 9.500 υπαλλήλους του ΟΗΕ στη Γενεύη συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση. Αρκετές εκατοντάδες πάντως είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη στιγμή που ξεκίνησε η στάση, για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.