Skip to main content

Απειλούν με χειρόφρενο μετά τα μέσα Μαΐου οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Κίνδυνος επανάληψης της περσινών κινητοποιήσεων - Τους λόγους εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος του συνδικάτου, Δημήτρης Τσερμενίδης

του Δημήτρη Παπανίκου

Τελεσίγραφο προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ αλλά και προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών στέλνει το συνδικάτο των εργαζομένων στον Οργανισμό το οποίο απειλεί με νέες κινητοποιήσεις μετά τα μέσα Μαΐου. Η προειδοποίηση προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ αφορά τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τα οποία στις 12 Μαΐου (ημέρα καταβολής της μισθοδοσίας) θα ανέλθουν σε δύο μήνες (Μάρτιος – Απρίλιος). Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συνδικάτου Δημήτρη Τσερμενίδη προς τη Voria.gr στους εργαζόμενους οφείλεται και περίπου το 40% από το δώρο Πάσχα. «Εάν ως τις 12 του μηνός οπότε συμπληρώνεται το δίμηνο δεν καταβληθεί τουλάχιστον ένας μισθός τότε θα καλέσω τη γενική συνέλευση του συνδικάτου προκειμένου να αποφασίσουμε τη μορφή και τη διάρκεια των κινητοποιήσεών μας», δηλώνει ο κ. Τσερμενίδης. Αυτές θα είναι παρόμοιες με τις περσινές, δηλαδή οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας το οποίο συνεπάγεται ότι ο νομός Θεσσαλονίκης θα μείνει και πάλι χωρίς λεωφορεία όπως συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη απαίτηση του συνδικάτου προκειμένου να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. «Μην νομίζουν ορισμένοι ότι αυτή τη φορά θα μας ξεγελάσουν καταβάλλοντας έναν μισθό και μετά βλέπουμε. Εάν δεν λυθεί το δομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΣΘ, που αφορά τη βιωσιμότητά του, σε έναν δύο μήνες θα έχουμε και πάλι τα ίδια» αναφέρει ο κ. Τσερμενίδης. Τονίζει ότι «για να μην υπάρξουν κινητοποιήσεις, εκτός από την καταβολή του μισθού θα πρέπει ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο για τον ΟΑΣΘ ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα, στη βάση όσων προβλέπονται στη νομοθεσία και στη σχετική κοινοτική οδηγία».

Για το λόγο αυτό το συνδικάτο απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον κ. Σπίρτζη τον οποία καλεί να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία. Στην ίδια επιστολή επισυνάπτεται και η πρόταση του συνδικάτου για το τι θα πρέπει, κατά τη γνώμη των εργαζομένων να αλλάξει στον ΟΑΣΘ. «Δεν θα σταματήσουμε εάν δεν λυθεί μια και καλή το θέμα του ΟΑΣΘ. Θα πρέπει να τελειώσει κάποτε αυτό το παραμύθι. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να βρίσκονται όμηροι της διοίκησης του Οργανισμού, ούτε όμως να είναι κάτω από τη μπότα του εκάστοτε υπουργού», υπογραμμίζει ο κ. Τσερμενίδης.

Καλό φθινόπωρο

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ θα μπορούσε να πάρει κάποια οικονομική ανάσα εάν εκδικαστεί επιτέλους στη διαιτησία η απαίτησή του, ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, που αφορά εκκρεμότητες του οικονομικού έτους 2014. Ωστόσο, το θέμα αυτό αναβλήθηκε σήμερα για δεύτερη φορά και ορίστηκε νέα ημερομηνία εκδίκασης την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσερμενίδη, «ακόμη και εάν δικαιωθεί ο ΟΑΣΘ τα χρήματα δεν πρόκειται να σταλούν πριν από το φθινόπωρο». Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συνδικάτου είθισται οι αποφάσεις να καθαρογράφονται περίπου σε έναν μήνα και μετά να ασκείται έφεση από το δημόσιο η οποία εκδικάζεται σε περίπου τέσσερις με έξι μήνες. «Αν και ο νόμος αναφέρει ότι οι αποφάσεις της διαιτησίας είναι αμετάκλητες και άμεσα εκτελεστέες το δημόσιο ασκεί εφέσεις, παρότι τις έχει χάσει όλες έως τώρα».

Συνεπώς, στην καλύτερη περίπτωση τα χρήματα αυτά δεν αναμένονται να μπουν στα ταμεία του ΟΑΣΘ πριν από το φθινόπωρο.