Skip to main content

Απειλή τιμωρίας των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, μέσω του πυλώνα 2, αν αποτύχουν οι διαβουλεύσεις με τις τράπεζες.

Ένας μεγάλος κίνδυνος ελλοχεύει για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο προσεχές μέλλον. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως επιβεβαιώθηκε και από τη διοίκηση της, εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια τους, μέσω του πυλώνα 2, αν αποτύχουν οι διαβουλεύσεις που θα έχει με τις διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών για το θέμα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚT συνέταξε ένα παράρτημα στις κατευθύνσεις που δίνει στις τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το οποίο αναφέρεται στις προβλέψεις που αναμένει να σχηματίσουν οι τράπεζες για μελλοντικά NPLs. O κύριος στόχος είναι να υπάρχουν έγκαιρες προβλέψεις, που θα απέτρεπαν τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να γίνουν ένα επιπλέον πρόβλημα με συστημικές συνέπειες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της ΕΚΤ θα συζητήσουν με κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά προκειμένου να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν σχηματίζει πλήρως προβλέψεις για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται επί αρκετά χρόνια. Μόνο αν τα αποτελέσματα αυτού του διαρθρωμένου διαλόγου δεν πείσουν την ΕΚΤ, θα εξετασθούν τα μέτρα του πυλώνα 2. Τα οποία, ασφαλώς, και δεν συνιστούν «επιλογή» για την ελληνική πλευρά, για ευνόητους λόγους.