Skip to main content

Απεργούν στις 21 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδός Α.Ε.

Αντιτίθενται στην κατασκευή επιπλέον 10 μετωπικών σταθμών διοδίων στο δίκτυο της Εγνατίας Οδού όπως και στην παραχώρηση σε ιδιώτη.

Απεργούν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι της "Εγνατία Οδός Α.Ε.", ημέρα του διαγωνισμού για την κατασκευή σταθμού διοδίων επί της Εγνατίας Οδού στο ύψος του Ωραιοκάστρου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση οι εργαζόμενοι κηρύσσουν 24ωρη απεργία αντιτιθέμενοι τόσο στην παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη, όσο και στην κατασκευή 10 νέων μετωπικών σταθμών διοδίων.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων που αιτιολογεί τους λόγους της απεργίας τους έχει ως εξής:

"Οι εργαζόµενοι της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» παραµένουµε σταθεροί στην εναντίωσή µας στη σχεδιαζόµενη ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδροµου της Εγνατίας Οδού και του
συνόλου σχεδόν του ήδη κατασκευασµένου στρατηγικού δικτύου αυτοκινητοδρόµων της Βόρειας Ελλάδας µήκους 1.000 χλµ, γιατί είναι ενάντια στο δηµόσιο συµφέρον, θα ωφελήσει µόνο τον πιθανό παραχωρησιούχο και θα επιβαρύνει περαιτέρω τους πολίτες από την αύξηση των διοδίων. Οι υπό παραχώρηση οδικές υποδοµές της Εγνατίας Οδού έχουν χρηµατοδοτηθεί πλήρως, είναι ήδη κατασκευασµένες και δεν υφίσταται ουδεµία τεκµηρίωση της σκοπιµότητας της παραχώρησής τους µε οικονοµικούς ή/και τεχνικούς όρους.

"Περαιτέρω, οι εργαζόµενοι της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» είµαστε αντίθετοι στους σχεδιασµούς κατασκευής 10 νέων Σταθµών ∆ιοδίων µε αποτέλεσµα, εφόσον κατασκευαστούν, να λειτουργούν επί του αυτοκινητόδροµου 18 µετωπικοί σταθµοί διοδίων έναντι των 8 σήµερα. Η κατασκευή και λειτουργία τους αποτελεί σπατάλη δηµόσιων πόρων, είναι τεχνολογικά παρωχηµένη και λειτουργεί άδικα σε βάρος τοπικών κοινωνιών. Αντί της κατασκευής των νέων σταθµών διοδίων ζητούµε τον ορθολογικό σχεδιασµό του
συστήµατος διοδίων και την άµεση έναρξη εγκατάστασης και λειτουργίας εντός του 2017 ενός ολοκληρωµένου αναλογικού συστήµατος διοδίων, σύµφωνα µε τις διατάξεις
της ΚΥΑ 6686/14.11.2014, µε διατήρηση του ύψους της χρέωσης σε επίπεδο κοινωνικά αποδεκτό και παράλληλη παροχή εκπτωτικών πακέτων σε συχνούς ή/και επαγγελµατίες χρήστες.

"Ως αντίδραση σε όλα τα παραπάνω ο ΣΕΤΕΟ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ηµέρα διεξαγωγής του διαγωνισµού «Εγνατία Οδός: Κατασκευή Σταθµού ∆ιοδίων Θεσσαλονίκης επί της Εγνατίας Οδού (8.2)», ζητώντας την ακύρωση των σχεδιασµών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και την άµεση εγκατάσταση εντός του 2017 ενός καθολικού ηλεκτρονικού αναλογικού συστήµατος διοδίων".